Domácí dalamánky z žitné mouky

Moje hodnocení
6x

Dalamánky jsou oblíbené pečivo, většinou připravované z žitné nebo chlebové mouky. Mají hutnější konzistenci, perfektně se hodí třeba s sebou na svačinu, během cesty se jen tak nepomačkají, ani se tak snadno nerozmáčí, takže je klidně namažte pomazánkou a přidejte rajče nebo okurku, dalamánek to bez problému vydrží.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • žitná chlebová mouka Probio 250 g
  • špaldová chlebová mouka Probio 50 g
  • vejce (sůl) 1 větší špetka
  • kmín (drcený kmín) 1 špetka
  • droždí 15 g
  • teplá voda 160 ml
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 1/2 lžičky
  • olivový olej 30 g
  • celý kmín na posypání

Postup přípravy

  1. Mouky smíchejte se solí a drceným kmínem ve větší míse.
  2. Droždí rozmíchejte v teplé vodě s cukrem. V mouce udělejte důlek a doprostřed vlijte vodu s droždím. Nechte kvasnice 15 minut pracovat.
  3. Poté přilijte olej a zpracujte těsto. Těsto nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu. Pak ho vyklopte, propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého uválejte dalamánek a položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou, párkrát nařízněte ostrým nožem a posypejte kmínem. Nechte na plechu kynout 15–20 minut.
  4. Dalamánky pečte při 180 °C (horkovzduch) 30 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty