Suroviny
- žitná chlebová mouka (Probio) 250 g
- špaldová mouka (špaldová chlebová mouka Probio) 50 g
- drcený kmín 1 špetka
- droždí 15 g
- voda (teplá ) 160 ml
- třtinový cukr 1/2 lžičky
- olivový olej 30 g
- celý kmín (na posypání)
- sůl 1 větší špetka
Postup přípravy
- Mouky smíchejte se solí a drceným kmínem ve větší míse.
- Droždí rozmíchejte v teplé vodě s cukrem. V mouce udělejte důlek a doprostřed vlijte vodu s droždím. Nechte kvasnice 15 minut pracovat.
- Poté přilijte olej a zpracujte těsto. Těsto nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu. Pak ho vyklopte, propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého uválejte dalamánek a položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou, párkrát nařízněte ostrým nožem a posypejte kmínem. Nechte na plechu kynout 15–20 minut.
- Dalamánky pečte při 180 °C (horkovzduch) 30 minut.
Domácí dalamánky z žitné mouky 2 Zdroj: PROBIO