Domácí dalamánky z žitné mouky
Zdroj: PROBIO
Domácí dalamánky z žitné mouky
Zdroj:
PROBIO
Dalamánky jsou oblíbené pečivo, většinou připravované z žitné nebo chlebové mouky. Mají hutnější konzistenci, perfektně se hodí třeba s sebou na svačinu, během cesty se jen tak nepomačkají, ani se tak snadno nerozmáčí, takže je klidně namažte pomazánkou a přidejte rajče nebo okurku, dalamánek to bez problému vydrží.
Postup přípravy
-
Mouky smíchejte se solí a drceným kmínem ve větší míse.
-
Droždí rozmíchejte v teplé vodě s cukrem. V mouce udělejte důlek a doprostřed vlijte vodu s droždím. Nechte kvasnice 15 minut pracovat.
-
Poté přilijte olej a zpracujte těsto. Těsto nechte v míse pod utěrkou kynout hodinu. Pak ho vyklopte, propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Z každého uválejte dalamánek a položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou, párkrát nařízněte ostrým nožem a posypejte kmínem. Nechte na plechu kynout 15–20 minut.
-
Dalamánky pečte při 180 °C (horkovzduch) 30 minut.
Domácí dalamánky z žitné mouky 2
Zdroj: PROBIO
Domácí dalamánky z žitné mouky 2
Zdroj:
PROBIO