Suroviny
- kuřecí vývar 4 hrnky
- olivový olej 3 lžíce
- rýže (Arborio) 1 hrnek
- hladkolistá petržel 1/4 hrnku
- rozmarýn 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
Postup přípravy
- Kuřecí vývar ohřejte k varu a dejte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte rýži a promíchejte, aby se rýže olejem obalila a jakoby lehce zprůhledněla. Snižte teplotu, přidejte postupně 4 hrnky vývaru tak, že po každém přilití mícháte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje do rýže, potom přilijete další várku vývaru a tento postup opakujete, až žádný vývar nezbude. To bude trvat 20–30 minut. Rizoto by mělo mít krémovou konsistenci a rýže na jemný skus klást slabý odpor.
- Vmíchejte petrželku, rozmarýn, citronovou šťávu, parmazán a případně zbývající vývar, aby se zachovala krémová textura. Podávejte horké.
Vyzkoušejte také krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE