Najděte si recept
Na co máte chuť?

Burger s cibulovou marmeládou a nivou
Suroviny (4 porce)
Na marmeládu:
- Máslo 2 lžíce
- červená cibule 3 ks
- třtinový cukr 50 g
- červené víno 250 ml
- červený vinný ocet 5 lžic
- Sůl
- Pepř
Na majonézu:
- Majonéza 50 g
- čerstvá citronová šťáva 1 lžička
- Kečup 1 lžíce
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- Sůl
- Pepř
Na burgery:
- mlěté hovězí maso 500 g
- Olivový olej 3 lžíce
- Sůl
- Pepř
- sezamová bulka 4 ks
- Niva 100 g
- rukola 50 g
Postup
- Nejdříve si připravte cibulovou marmeládu. V pánvi rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Poté ztlumte teplotu vařiče a vařte ještě 10 minut.
- K cibuli přidejte cukr a zamíchejte. Nalijte víno a ocet a nechte vařit asi 15 minut, dokud se nevyvaří skoro všechen alkohol. Opepřete a osolte.
- Mezitím si připravte ochucenou majonézu. V míse smíchejte majonézu, citronovou šťávu, kečup, česnek a osolte a opepřete. Všechny suroviny pořádně promíchejte.
- Maso opepřete a osolte. Rozdělte na 4 díly, z kterých vypracujte 4 karbanátky. Na pánvi rozehřejte olej a postupně maso opečte z obou stran. Maso je dobré na pánvi zatěžkat a přitlačit k ní, k tomu dobře poslouží např. hrneček.
- Bulky rozkrojte na půlky. (Bulky se můžou na pár minut dát rozpéct do trouby.) Spodní bulku potřete připravenou majonézou, přidejte rukolu, na ni dejte upečené maso, posypte rozdrobenou nivou a na samotný vršek dejte cibulovou marmeládu. Přikryjte bulkou a podávejte.
Burger s cibulovou marmeládou a nivou, Foto: Sweet pixel blog
Nejen sladké pokušení...
Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní – jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.
Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská