Suroviny
- cuketa 2
- červená paprika 1
- bazalka 1 hrst
- kešu hrst
- citron 1/2
- sušená rajčata 1/4 hrsti
- olivový olej 3 PL
- česnek 2 stroužky
- sůl 2 špetky
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme „nudle“. Oškrabeme cuketu a pak škrabkou z cukety děláme nudle, až dosáhneme na měkkou dužinu, tu dáme stranou. Následně z červené papriky odstraníme semínka a stopku a nakrájíme ji na tenké plátky. Nudle tedy tvoří cuketové a paprikové plátky, které v jedné misce zlehka pokapeme olivovým olejem a rukama přemícháme.
- Pro přípravu pesta do food processoru (robot se širokou nádobou a nožem u dna) dáme následující: bazalku, slité kešu (které jsme si přes noc namočili), šťávu z citrónu, sušená rajčata, olivový olej, sůl a oloupaný česnek. Pak všechno mixujeme asi 2 minuty.
- Pro servírování dáme na talířky rukou hrst nudlí, na které pak lžící nandáme poctivou porci bazalkového pesta. Alternativně je možné nudle s pestem smíchat v misce a podávat i tak.
Autor receptu: Peter Kukuk