Domácí knedlík
- žemle 6
Domácí knedlík
- mléko 250 ml
Head
- bobkový list 1
- smetana 250 ml
- černý pepř 6 kuliček
- nové koření 6 kuliček
- mouka 1 PL
- citron ½
- brusinky
- sůl
Postup přípravy
- Maso umyjeme a prošpikujeme špekem. Zeleninu očistíme a nakrájíme, dáme do pekáče, přidáme koření a nahoru dáme prošpikované maso. Nakonec vše podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a za občasného podlití necháme maso asi hodinu a půl až dvě dusit doměkka. Když je maso dopečené, vyjmeme ho z pekáče, vybereme kuličky koření, přidáme trochu vody nebo vývaru a zeleninu rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu a můžeme dochutit ještě citronovou šťávou. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s plátkem citronu, ozdobené brusinkami a šlehačkou.
- Domácí knedlík: Žemli nakrájíme na kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát. Mezitím uděláme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs vyklopíme na potravinovou fólii, vytvoříme tvar knedlíku, zabalíme a vaříme ve vodě asi 20 minut.