Suroviny
- cibule
- rajče
- česnek
- cukr krupice 2 PL
- balzamikový krém 1 PL
- rajčatová passata 1 l
- drůbeží vývar 300 ml
- smetana na vaření 300 ml
- bazalka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a po chvilce přidáme ještě klíčků zbavený nasekaný česnek. K základu přidáme nakrájená rajčata a opět restujeme, aby se z nich vypařila přebytečná voda, vše osolíme a opepříme. Základ zasypeme dvěma lžícemi cukru a naposledy necháme restovat, až cukr lehce zkaramelizuje. Zalijeme rajčatovou passatou a vývarem, přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit. Vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec do polévky vlijeme smetanu, přidáme překrájenou čerstvou bazalku, lžíci krémového balzamika, případně dochutíme špetkou soli a cukru. Podáváme s prosciuttem.