Domácí chléb
- mouka 3 hrnky
Head
- olej 4 PL
Salátek
- olej 2 PL
- limetková šťáva 2 PL
Domácí chléb
- voda 1.75 hrnek
Avokádový dip
- sůl None
Postup přípravy
- Tygří krevety: Vyndáme krevety z mrazáku a rovnoměrně je rozprostřeme, aby rozmrzly. Vezmeme si misku, do ní nalijeme olivový olej, natrhané lístky koriandru, česnek, trošku limetkové šťávy a nepatrně chilli. Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem. Cca po 3 hodinách krevety naložíme do marinády a necháme odpočívat.
- Domácího chléb: Všechny přísady smícháme dohromady a hněteme ručně nebo ve hnětači. Necháme kynout 3–5 hodin, podle časových možností, na teplém místě zakryté. Do trouby dáme pekáč nebo nádobu, ve které budeme péct, s poklicí a necháme nahřát 30 minut na 230 °C. Těsto lehce uhněteme na pomoučněném válu do bochánku, dáme do vyhřátého pekáče, nožem udělám křížek a potřeme vodou. Zakryjeme poklicí a pečeme 30 minut. Poklici sundáme, natřeme vodou, snížíme teplotu na 220 °C a pečeme dalších 20–25 minut. Chleba necháme vychladnout na mřížce, aby zespodu nenavlhl, poté zabalíme do utěrky a necháme odpočívat.
- Salátek: Do větší mísy vložíme mix salátů a napůl nakrájená rajčata, zalijeme olivovým olejem, limetkovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme.
- Avokádový dip: Očištěné avokádo a česnek rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme kopr, zakysanou smetanu, majonézu, sůl a pepř podle chuti.