Postup přípravy
- Halušky: Bramborové těsto smícháme s vodou dle návodu na sáčku, uhněteme těsto v míse, pak vyklopíme na pomoučený vál, zase prohněteme, aby se vše spojilo v knedlíkovou hmotu, a rozdělíme na čtyři stejnoměrné díly. Jeden díl po druhém rozválíme na pomoučeném vále do tenkého válečku o průměru asi 2 cm. Mezitím si dáme vařit vodu do velkého hrnce, lehce ji osolíme. Než voda začne vřít, krájíme válečky těsta na asi 2cm kousky, lehce poprášíme hrubou moukou, aby se nám kousky neslepovaly. Jakmile začne voda vřít, vhazujeme v rychlém sledu za sebou kousky těsta do vařící se vody. Uvaříme těsto nadvakrát. Po pěti minutách varu, když už halušky plavou nahoře, ochutnáme jeden kousek, pokud je uvařený, vytahujeme děravou naběračkou do větší mísy. Uvaříme další várku. Přiklopíme mísu a pustíme se do zelí.
- Dušené zelí: Nakrájenou cibuli opražíme dozlatova na sádle, přidáme nakrájené bílé zelí, promícháme, přidáme cukr, sůl, trochu kmínu a dusíme za občasného míchání. Po udušení nesmí být zelí jako bláto, ale musí trošku křupat. Vypneme, přiklopíme a pustíme se do slaniny.
- Slanina: Nakrájíme slaninu na malé kousky, vložíme na pánev, kde se začne slanina pražit, stále mícháme. Jakmile je slanina hotová, smícháme vše (halušky, zelí, slaninu) do jednoho kastrolu, osolíme, opepříme lehce, prohřejeme a podáváme.