Suroviny
- cibule 1
- petržel 1
- česnek 4 stroužky
- mrkev 1
- slunečnicový olej 30 ml
- celer 1/2
- hovězí žebro 800 g
- rajský protlak 100 g
- světlé pivo 500 ml
- voda 300 ml
- bujón 1
- bobkový list 2
- med 1 PL
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- petrželka 1 snítka
- sůl
- pepř
Postup
- Očištěnou cibuli nakrájíme nahrubo a česnek na plátky. Oloupanou mrkev, petržel a celer nakrájíme na hranolky. V pekáči rozpálíme 2 lžíce oleje a zatáhneme žebra. Vyjmeme je a odložíme stranou.
- Do pekáče nalijeme zbytek oleje a opečeme cibuli, mrkev, petržel a celer. Přidáme plátky česneku, protlak a pokračujeme v restování. Zalijeme pivem a vodou. Přidáme bujón, bobkový list, med, pepř, sůl, lístky tymiánu a jehličky rozmarýnu.
- Promícháme, a nakonec do pekáče vložíme žebra. Pečeme v troubě 3 hodiny na 160 °C. V případě potřeby podléváme. Servírujeme posypané nasekanou petrželkou a jako přílohu doporučujeme čerstvý chléb.
Autor receptu: Jakub Smrek
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prostřeno!