Suroviny
- mořský vlk 300-400 g na porci
- sůl 1 kg
- hrubá sůl 1 kg
- citrony
- bylinky (rozmarýn, bazalka, petržel, koriandr, tymián )
- fenykl
- citronová šťáva
- olej
- sůl
- pepř
Postup
- Rybu položíme na pečicí papír. Břicho ryby vycpeme plátky citronu, nevadí, když bude bez kůry, použijeme ty, které nám zbyly z bruschetty a bylinkami. Ve velké míse smícháme jemnou a hrubou sůl, přidáme trochu vody a 1–2 bílky. Smícháme a směsí přikryjeme rybu. Vytvoříme solnou souměrnou krustu. Pečeme na 180 °C (program horní a spodní pečení), dle velikosti ryby (30 minut pečeme 1 kg ryby).
- V mezičase omyjeme fenykl, nakrájíme na plátky jako cibuli, dáme na pečicí papír, pokapeme olejem a necháme péct v troubě souběžně s rybou. Jakmile je ryba upečena a krusta lehce zhnědne, fenykl necháme lehce pod grilem 200 °C na 5 minut dopéct. Krusta je tvrdá, ale dá se rozbít pěstí nebo paličkou na maso, opatrně ji odstraníme. Že je ryba dostatečně upečená, poznáme podle toho, že jde lehce odstranit kůže.
- Čištění a porcování ryby chce cvik, ale dá se lehce naučit. Rybu servírujeme zakápnutou olejem, často není třeba solit ani jinak dochucovat, přidáme jen fenykl. Variantou je podávat fenykl syrový, nakrájený na jemné plátky, ten pak stačí lehce osolit, opepřit, zakápnout citronem a olejem.
Autor receptu: Ilona Mančíková