Suroviny
- mascarpone 500 g
- vejce 5
- cukr 4 PL
- smetana ke šlehání
- espresso 300 ml
- cukrářské piškoty 250 g
- kakaový prášek
- sůl
Postup
- V jedné míse smícháme 5 žloutků s cukrem a šleháme, dokud směs nezbledne a nezíská hladkou konzistenci. Do směsi žloutků a cukru postupně vmícháme mascarpone, dokud nevznikne hladký krém.
- V jiné míse vyšleháme 3 bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Jemně vmícháme bílkový sníh do mascarpone směsi, aby krém zůstal lehký a nadýchaný. Krátce namočíme piškoty do vychladlé kávy, aby byly nasáklé, ale nerozpadaly se.
- Na dno formy rozložíme vrstvu namočených piškotů. Na piškoty rovnoměrně rozetřeme vrstvu mascarpone krému. Opakujeme vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny suroviny, přičemž poslední vrstva by měla být krémová.
- Nakonec celý povrch dezertu rovnoměrně posypeme kakaovým práškem. Zakryjeme tiramisu fólií a dáme ho do lednice minimálně na čtyři hodiny, ideálně přes noc.
Autor receptu: Kristian Szinai
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!