Suroviny
- brambory 300 g
- cibule 1
- masový vývar 700 ml
- sušené houby 30 g
- česnek 2 stroužky
- smetana ke šlehání 1
- Máslo 40 g
- anglická slanina 2-4 plátky
- tymián špetka
- vařená vejce 2
- petržel (nakrájená)
- sůl
- pepř
Postup
- Houby namočíme na 30 minut do studené vody. V kastrolu na másle osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené brambory a zvolna opékáme, dokud cibulka nezačne zlátnout.
- Přilijeme vývar, osolíme, přidáme plátky česneku, nakrájené změklé houby, tymián a pepř a přivedeme k varu. Když brambory změknou, přilijeme tři čtvrtiny smetany, polévku rozmixujeme a zvolna 10 minut provaříme. Slaninu nakrájíme na nudličky a nasucho ji na pánvi osmahneme dokřupava.
- Hotovou polévku rozdělíme na talíře, přidáme nakrájené vajíčko a slaninu, doplníme petrželkou a ozdobně pokapeme zbytkem smetany.
Autor receptu: Maroš Gajdoš