Suroviny
- bílý chřest 500 g
- vývar 1litr
- mléko 400 ml
- smetana 200 ml
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- dýňový olej (na pokapání)
Postup přípravy
- Zbytky chřestu pokrájíme a v osolené vodě asi deset minut povaříme v kuřecím vývaru a mléku. Kořeníme bílým pepřem a muškátovým květem nebo oříškem.
- Pár hlaviček si necháme na ozdobu. Polévku rozmixujeme, ozdobíme pokrájenými vršky chřestu, které mohou být klidně i syrové, dochutíme a pokapeme pro chuť a na ozdobu tmavým dýňovým olejíčkem.
- Zbytky chřestu pokrájíme a v osolené vodě asi deset minut povaříme v kuřecím vývaru a mléku. Kořeníme bílým pepřem a muškátovým květem nebo oříškem. Pár hlaviček si necháme na ozdobu.
- Polévku rozmixujeme, ozdobíme pokrájenými vršky chřestu, které mohou být klidně i syrové, dochutíme a pokapeme pro chuť a na ozdobu tmavým dýňovým olejíčkem.