Suroviny
- hovězí kližka (nebo krk) 600-800 g
- cibule 1 ks
- česnek 5 stroužků
- mrkev 3 ks
- olivový olej 4 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 2 lžičky
- zázvor 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- kurkuma
- mletá sladká paprika 1 lžička
- šafrán
- sůl
- loupaná rajčata 5 ks
- hovězí vývar asi 400 ml
- sušené švestky 12 ks
- mandle 50 g
- med 1–3 lžíce
- koriandr
- hladkolistá petržel
- čerstvě namletý pepř
Kuskus
- kuskus 250 g
- sušené rozinky 2 lžíce
- sůl
- skořice
- koriandr 1 lžička
- vývar 250–300 ml
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 velký svazek
- máta
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.
- Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.
- Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.
- Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajine. Podávejte s kuskusem ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.
- Petrželový kuskus: Přiveďte k varu vývar nebo dejte vařit vodu. Kuskus ve větší a širší míse promíchejte s kořením a předem propláchnutými a okapanými rozinkami. Zalijte ho stejným množstvím vroucího vývaru nebo vody, přikryjte a nechte stát, dokud se tekutina zcela nevstřebá, trvá to asi 10 minut.
- Mezitím otrhejte listy petrželky a nasekejte je najemno, ale ne úplně nadrobno. Stejně nasekejte i mátové listy.
- Hotový kuskus načechrejte vidličkou a promíchejte s olivovým olejem. Dochuťte citronovou šťávou, kůrou a podle potřeby dosolte. Nakonec kuskus promíchejte s nasekanou hladkolistou petrželí a mátou.