Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus
Suroviny
- hovězí krk nebo kližka 600-800 g
- velká cibule 1 ks
- Česnek 5 stroužků
- mrkev 3 ks
- Olivový olej 4 lžíce
- celý římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 2 lžičky
- mletý zázvor 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- špetka mleté kurkumy
- mletá sladká paprika 1 lžička
- několik nitek šafárnu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvá nebo zavařená oloupaná rajčata 5 ks
- hovězí vývar nebo voda asi 400 ml
- sušené švestky bez pecek 12 ks
- celé loupané mandle 50 g
- Med 1–3 lžíce
- hrst listů čerstvého koriandru
- hrst listů hladkolisté petržele
Kuskus:
- celozrnný kuskus 250 g
- rozinky 2 lžíce
- Sůl
- špetka mleté skořice
- mletý koriandr 1 lžička
- zředěný vývar 250–300 ml
- Olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva a trocha nastrouhané kůry 1 lžíce
- hladkolistá petrželka 1 velký svazek
- malá hrst listů čerstvé máty
Postup
- Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.
- Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.
- Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.
- Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajine. Podávejte s kuskusem ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.
- Petrželový kuskus: Přiveďte k varu vývar nebo dejte vařit vodu. Kuskus ve větší a širší míse promíchejte s kořením a předem propláchnutými a okapanými rozinkami. Zalijte ho stejným množstvím vroucího vývaru nebo vody, přikryjte a nechte stát, dokud se tekutina zcela nevstřebá, trvá to asi 10 minut.
- Mezitím otrhejte listy petrželky a nasekejte je najemno, ale ne úplně nadrobno. Stejně nasekejte i mátové listy.
- Hotový kuskus načechrejte vidličkou a promíchejte s olivovým olejem. Dochuťte citronovou šťávou, kůrou a podle potřeby dosolte. Nakonec kuskus promíchejte s nasekanou hladkolistou petrželí a mátou.
Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň
Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ
Karolína Kamberská
Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.
V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.
Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.
Kniha vychází začátkem listopadu 2016.