Suroviny
- mrkev (střední, oloupaná a nastrouhaná) 3 ks
- kadeřávek (sekaný,bez řapíků) 2 šálky
- pistácie (sekané pražené nebo mandle) 1/2 šálku
- sušené meruňky (sekané ) 1/2 šálku
- olivy (sekané olivy kalamata bez pecky) 1/4 šálku
- ras el hanout (koření ras el hanout (marocká směs)) 1 lžíce
- zelená čočka (suchá, přebraná a propláchnutá) 1 šálek
- mořská sůl (jemná ) 1/2 lžičky
- kuskus (květákový nebo 1 šálek neuvařeného kuskusu (připraveného podle návodu na obalu)) 5 šálků
- zálivka (zálivka vinaigrette z olivového oleje, jablečného octa a dijonské hořčice)
Článek
22 nejlepších receptů s čočkou
Luštěniny patří mezi velmi zdravé potraviny, které by měl do jídelníčku zařadit každý. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a jsou i významným zdrojem bílkovin....
Postup přípravy
- Čočku dejte do středního rendlíku, přidejte sůl a zalijte vodou tak, aby hladina sahala 5 cm nad čočku. Na silném ohni přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a na mírném ohni vařte, dokud čočka nezměkne – nesmí však být ani příliš rozbředlá. Trvá to 25 až 30 minut. Slijte, odstavte stranou a nechte vychladnout.
- Mrkev, kadeřávek, ořechy, meruňky, olivy a koření ras el hanout dejte do velké salátové mísy. Přidejte kuskus a čočku a dobře promíchejte. Přidejte dvě třetiny dresinku, promíchejte a ochutnejte. Pokud je třeba, přidejte dresink.
- Salát přikryjte a nechte vychladit v ledničce alespoň 30 minut nebo dokud jej nebudete chtít servírovat.