Suroviny
- semínka koriandru (semínka) 1 lžíce
- kmín (celý) 2 lžíce
- slunečnicový olej 1 lžíce
- česnek (prolisovaný) 3 stroužky
- cibule (nasekaná najemno) 2 ks
- sladká paprika (mletá) 2 lžičky
- mletý zázvor 2 lžičky
- rajský protlak 1 lžíce
- voda 500 ml
- nakládaná rajčata 2 ks (jedna 425 g)
- dýně (nahrubo nakrájená) 600 g
- lilek (na kostičky) 1 ks
- sterilovaná cizrna (slitá) 300 g
Citronový kuskus
- kuskus 2 hrnky (400 g)
- voda (vroucí) 500 ml
- citronová kůra (nahrubo nastrouhaná) 2 lžičky
- citronová šťáva (citronová štáva) 2 lžičky
- hladkolistá petržel (nasekaná nahrubo) 2 lžíce
Postup přípravy
- Ve hmoždíři rozdrťte semínka koriandru a kmín na jemný prášek. Prosejte do malé mísy, zbavíte se tak případných slupek.
- V kastrolu rozehřejte olej a za stálého míchání na něm orestujte česnek s cibulí, dokud cibule dostatečně nezměkne. Přidejte rozdrcená semínka s kmínem, zbylé koření a chvíli povařte.
- Přidejte protlak, vodu, rajčata z plechu a dýni a přiveďte k varu. Snížte teplotu a odkryté vařte asi 20 minut.
- Poté vmíchejte lilek s cizrnou a zakryté poduste asi 10 minut, dokud nebude vše dostatečně měkké.
- Citronový kuskus: Kuskus zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte stát asi 5 minut nebo dokud se nevstřebává veškerá voda. Promíchejte vidličkou a přidejte kůru, šťávu a petrželku. Opět promíchejte a podávejte s připravenou zeleninou.