Suroviny
- kuřecí stehno (s kůží) 4 ks (nebo 4 horní stehna a 4 paličky)
- olej 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
- pepř
Koření
- sladká paprika 2 lžičky
- římský kmín 1 lžička
- zázvor (sušený ) 1/2 lžičky
- koriandr 1/2 lžičky
- skořice 1 lžička
- hladká mouka 2 lžíce
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- česnek 5 stroužků
- cibule 1 ks
- kuřecí vývar 250 ml
- med 2 lžičky
- mrkev 3 ks
Postup přípravy
- Kuřecí stehna rozdělte na horní a spodní stehna, posypte je solí (vydatně) a pepřem a nechte odpočívat.
- Do misky dejte všechno koření, přisypte mouku a smíchejte. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Citron omyjte a nastrouhejte z něj kůru (jen žlutou část).
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
- Ve vyšší pánvi nebo kastrolu (na který máte pokličku) rozpalte olej a vložte na něj všechny porce kuřete. Nechte ze všech stran zatáhnout a smažte dozlatova (asi 7 minut).
- Pak kuře z pánve vyndejte a nechte na talíři odpočívat. Pokračujte v přípravě dál, ale kontrolujte maso – když trochu zchladne, oloupejte ze všech kousků kůži.
- Stáhněte trochu oheň a do pánve vsypte cibuli. Za občasného míchání osmažte dozlatova.
- Pak přisypejte česnek a půl minuty míchejte, aby se rozvoněl. Následně do pánve přisypte koření s moukou, promíchejte a zahřívejte asi minutu do rozvonění.
- Směs zalijte vývarem, přidejte nastrouhanou kůru z citronu, med a vařečkou ze dna pánve seškrábejte napečené kousky a rozmíchejte v omáčce.
- Pak vraťte maso (zbavené kůže) i se šťávou na talíř, přiveďte k varu, zakryjte poklicí, stáhněte plamen a vařte 10 minut.
- Mezitím si oškrábejte mrkev a nařežte na půlkolečka. Přidejte do pánve, vraťte poklici a na mírném plameni vařte 45 minut.
- Po uvaření přidejte do omáčky lžíci šťávy z citronu, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronem.
- Podávejte s kuskusem nebo rýží. V obou případech můžete při přípravě přidat rozinky (malou hrst na jednu porci) přímo do vody, ve které kuskus nebo rýží připravujete.