Suroviny
- mrkev 1 kg
- cukr 1 lžíce
- mořská sůl
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- česnek 2 stroužky
- zázvor 2cm kousek
- kapary 2 lžíce
- zelené olivy (nahrubo nasekané) 1/4 šálku
- hladkolistá petržel (nebo koriandr) 1/4 šálku
- harissa 2 lžíce
- olivový olej 1/2 šálku
- naan (nebo jiné chlebové placky)
Postup přípravy
- Vložte oloupanou a nahrubo nakrájenou mrkev do hrnce a zalijte ji vodou cca 1 cm nad obsah hrnce. Přidejte cukr a 1 lžičku soli. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte, dokud mrkev nezměkne a tekutina se neodpaří, asi 15 minut. Za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud cukr nezíská zlatavě světlou karamelovou barvu, asi dalších 5 minut. Odstavte z ohně a ihned přidejte půl šálku vody. Přesuňte mrkev s karamelem do mísy kuchyňského robotu.
- Přidejte římský kmín, koriandr, nastrouhaný česnek a zázvor, kapary, olivy, petržel (nebo koriandr) a harissu. Pulzujte, dokud nebude mrkev nahrubo nasekaná, zhruba 6 až 8 jednosekundových pulzů, přičemž podle potřeby seškrábejte směs ze stěn mísy. Za chodu mixéru přilijte většinu olivového oleje, pár lžic ponechte na ozdobu. Podle chuti dosolte.
- Přendejte do servírovací mísy, pokapejte zbylým olivovým olejem a podávejte s na pánvi či na grilu ohřátým naanem nebo jinou chlebovou plackou.
PRIMA TIP: Harissa je tuniská kořenicí pasta z papriček piri-piri. Najdete ji v plechovkách nebo skleničkách ve většině velkých supermarketů nebo ve specializovaných obchodech s arabskými potravinami.
K dipu se báječně hodí česnekový naan. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
Inspirujte se i dalšími recepty z voňavé marocké kuchyně