Suroviny
- mrkev (velká) 12 ks
- mořská sůl 3 lžičky
- citronová šťáva 3 lžíce
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- sumac 1 lžička
- koriandr (nebo hladkolistá petržel) 1 hrst
Postup přípravy
- Mrkev nakrájejte na úhledná kolečka nebo šikmé plátky přibližně stejné velikosti. V hrnci je zalijte vodou tak, aby byly tak akorát pokryté, a vodu osolte. Uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte asi 45 minut, až bude mrkev křehká, ale ne rozvařená.
- Scezenou mrkev přesuňte do velké mísy a ihned k ní vmíchejte citronovou šťávu, olej a koření. Pak vmíchejte nasekané bylinky a salát před podáváním nechte vychladit.
PRIMA TIP: Zvláště máte-li mladé křehké karotky, vyzkoušejte i pečenou verzi tohoto salátu. Očištěné mrkvičky (1 kg) rozkrojte napříč na poloviny a pak po délce opět na poloviny nebo čtvrtiny – jakési silnější hranolky. V misce je promíchejte s mletým římským kmínem (1½ lžičky), skořicí, koriandrem a zázvorem (po ½ lžičky), rozetřeným česnekem (3 stroužky), olivovým olejem (2–3 lžíce), medem (1 lžíce) a citronovou šťávou (z ½ až 1 citronu), případně špetkou chilli, osolte a opepřete. Důkladně obalte ve směsi a pečte v troubě při 200 °C asi 1 hodinu, během pečení je jednou obraťte a promíchejte. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem nebo petrželí a můžete ještě zakápnout olivovým olejem.
Vyzkoušejte pikantní mrkvový salát podle návodného videoreceptu