Tahini dresink
- tahini pasta 2 lžíce
Tahini dresink
- olej 1 lžíce
Head
Postup přípravy
1. Oloupanou a na 1,5 cm velké kostky nakrájenou, osolenou a opepřenou dýni dáme se dvěma lžícemi oleje do trouby na 190 stupňů a pečeme 15 minut. Pak přidáme na délku nakrájený fenykl (stranou si dáme chocholky – výhonky), přidáme nastrouhaný česnek, lžíci oleje, vše promícháme a pečeme dalších 20 minut.
2. Cherry rajčata i se stopkou pomažeme trochou oleje a zvlášť na pekáči necháme péct dvacet minut.
3. Špaldu vaříme v dobře osolené vodě půl hodiny. Scedíme, přidáme do ní ořechy a pečeme dalších maximálně deset minut.
4. Když je zelenina zlatavá a na okrajích do hněda, smícháme ji se špaldou, „vousy“ fenyklu, co jsme si odložili, citronovou šťávou a sýrem. To je naše příloha – první salát.
5. Kotletky osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a tymiánem a pečeme na 160 stupňů hodinu a půl v troubě. V průběhu pečeni teplotu trouby upravíme, aby vyhověla špaldě i jehněti. Bylo by dobré, kdyby maso i příloha byly hotové zároveň, ale není to nutné - špalda se dá servírovat i za studena.
6. K jídlu je také dobrý druhý salát s cuketou, fazolovými lusky a tahini dresinkem. Zelené fazolky si uvaříme v osolené vodě doměkka, cuketu pokrájenou na kolečka si osmažíme na pánvi v olivovém oleji. Z uvedených surovin si uděláme tahini dresink, který před podáváním promícháme v míse s hotovou a scezenou zeleninou.