Objevte kouzlo španělských tapas na březích Vltavy

Drobnosti k zakousnutí mají historický původ ve Španělsku a jsou i synonymem tamního způsobu života. Nechte se zlákat typickou španělskou kulturou stolování a užijte si s přáteli svátek tapas!

O původu tapas kolují dvě verze: jedna je odvozena od slova tapa – poklička či kryt, kdy se sklenky sherry, popíjené na ulici, přikrývaly malým talířkem, aby do nich nenapadaly nečistoty a hmyz. Hostinští si pak na ně zvykli dávat různé drobnosti k zakousnutí jako pozornost hostům, a pouhé „talířky“ pak předaly svůj název pokrmům, které se na nich podávají. Druhá verze hovoří o králi Alfonsu X., jemuž lékaři na zažívací obtíže doporučili střídat sklenky vína s malými porcemi jídla, podávanému na malých talířcích.

Ať tak či tak, zvyk dávat si něco drobného ke sklence vína, sherry či piva ještě před pozdní večeří se ve Španělsku ujal plošně, stal se součástí způsobu života, dal vznik i slovesu „tapear“ čili sezobnout pár tapas či výrazu „ir de tapas“, vyrazit na tapas. Vznikly specializované tapas bary a vlna tapas – v Katalánsku nazývaných pinxtos – zasáhla celý gastronomický svět. Tapas obvykle nejsou žádné speciálně vytvářené chuťovky, i když tady se meze fantazii kuchařů rozhodně nekladou. Většinou ale jde o malé porce nejrůznějších jídel nebo pochutin, ať už je to španělská šunka, sýry, řezy bramborové omelety tortilla, mořské plody, ale i teplá jídla. Podmínkou je pestrý sortiment a pravidlem to, že si hosté u pultu vyberou z vystavených možností, co chtějí na talířek naložit. Tapas se podle toho, jaké jsou, jedí rukou, napíchnuté na párátku nebo malou lžičkou, přidané ubrousky se po konzumaci tradičně házely na podlahu – jejich vrstva byla symbolem kvality a úspěšnosti podávaných tapas. Dnes tento zvyk pomalu mizí a tapas se přizpůsobují novým gastrotrendům, ale na jejich oblibě a mnohotvárnosti to vůbec nic nemění. Jsou příležitostí, jak dlouze a důkladně, často i velmi vášnivě, diskutovat o jejich kvalitě a stylu, potažmo úrovni celého tapas baru. Stále také zůstávají symbolem společně sdíleného zážitku z jídla, otevřeného přístupu k němu i celému způsobu života.

Svátek pro všechny milovníky tapas

A právě tuto pospolitost společně s báječným jídlem si můžete užít už 3. září 2020, kdy se koná už 6. ročník slavnosti Tapas den / Día de la tapa. Pražské, a nově i dvě mimopražské restaurace v tento den nabízejí svým návštěvníkům speciální nabídku tapas. Zarezervujte si svá místa včas a prožijte autentický španělský večer bez velkého cestování!

Restaurace, které se účastní Dne tapas:

• La Boca, Truhlářská 10, Praha 1 • Špejle, Jindřišská 16, Praha 1 • Gran Fierro, Myslíkova 8, Praha 1 • El Centro, Maltézské náměstí 9, Praha 1 • La Chinata, Karmelitská 24, Praha 1 • Oliveira, Čermákova 4, Praha 2 • Kofein, Nitranská 9, Praha 3 • Gilda, Náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 • El Camino, Jagellonská 10, Praha 3 • Wine bar, U michelského mlýna 1, Praha 4 • Tapas bar Miro, Štefánikova 46, Praha 5 • Café Sladkovský, Sevastopolská 17, Praha 10 • Cafe Jamon, U Náměstí 706, Dolní Břežany • Barrande, náměstí Joachim Barranda, Beroun

Více informací najdete na sociálních sítích uvedených restauracích nebo na FB události Den tapas / Día de la tapa.

¡Vamos de tapas!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty