Mixér: sladké nápady, online pivní výčep nebo limitka

Už jste slyšeli o nové limitované edici oblíbeného alkoholu, online pivním výčepu nebo speciálním vánočním trhu? Pokud ne, určitě prozkoumejte naše mixérské tipy a novinky, věříme, že vás zaujmou...

Lagarto odhaluje své sladké plány

Lagarto stále roste a nemíní s tím přestat. Severočeský kavárenský řetězec se nejprve rozrostl o vlastní pražírnu kávy, poté následovala nová chomutovská pobočka a na konec Cake factory neboli výrobna, ve které kraluje šéfcukrářka Dominika Tesařová. Lagarto se osamostatnilo a je absolutně nezávislé. Žije si vlastním severočeským životem a snaží se tamní kraj naučit gastronomicky žít.

Nyní tým Cake factory absolvoval školení u šéfcukrářky Lucie Průšové a následně u šéfcukráře Daniela Combi z La Bottega. Majitel Jan Hawelka chce, aby jeho tým neusnul na vavřínech a stále se vyvíjel dále. V Lagartu se povedla renesance u větrníku a harlekýnu. Nyní chtějí navázat na moderní poctivou špičku s vaječným likérem. Dalším cukrářským počinem bude nový level klasických kremrolí. Použijí mini dlouhé trdlo, které budou plnit různými krémy jako italské cannelloni. Zároveň klasické trdlo, které pochází ze slovensko-moravských hranic, chce Lagarto zapojit do fusion variací s kávou či se skořicovým a mléčným karamelem. Dalším krokem bude vlastní výroba čokoládových bonbonů a navazujících vlastních dekorací z čokolády.

V Praze začal fungovat první online pivní výčep Peevo.cz

Na pražský trh od letošního podzimu vstoupil první online pivní výčep Peevo. Jde o unikátní službu expresního rozvozu čerstvě načepovaných piv z menších českých pivovarů. Zatím si Peevo mohou objednat zákazníci v Praze a okolí. Online výčep nabízí 6–8 druhů piv, které se obměňují několikrát týdně. Objednávku stačí jednoduše naklikat na webu, zvolit množství a skleněnou či PET lahev. Pivo je pak načepováno speciální pípou, díky které nepřijde tekutina do kontaktu se vzduchem. Tak je pivo čerstvé a vydrží v lahvi až měsíc. Pivo je potom dodáno zákazníkovi expresně do 90 minut nebo ve zvoleném čase. Kurýr přiveze pivo vychlazené na ideální teplotu, připravené k servírování.

Limitka od Absolutky

Tématem letošní limitované edice švédské vodky Absolut je láska a otevřenost. Lahev s kreativním designem přináší kapku lásky pro celý svět, slovo „láska“ na ní najdete v šestnácti jazycích. Pozitivní není jen vzhled edice, ale i myšlenka, kterou šíří. K její výrobě byl použit inkoust z nenávistných vzkazů z celého světa, které Absolut přetvořila v lepší zprávu. Limitovaná edice je důkazem, že i nenávist může být inspirací pro vznik něčeho pozitivního – lásky. Touto iniciativou navazuje edice na letošní kampaň Absolut Tolerance, jejímž cílem je rozptýlit předsudky a podnítit k toleranci ve společnosti.

Inspirací pro tvorbu limitované edice 2018 byla nenávist

Absolut tento rok nepřináší pouze novou limitovanou edici, ale také důležité poselství. Často se říká, že nenávist je silnější emoce než láska. Může se ale nenávist v lásku přeměnit? Absolut svou letošní limitovanou edicí „Drop of Love“ dokázala, že ano. K výrobě designu lahve byly použity nenávistné vzkazy z celého světa, které byly přetvořeny do pozitivního poselství. Tým Absolut cestoval po třech kontinentech, kde z rasistických a anti-LGBT protestů shromáždil plakáty a transparenty s nenávistnými vzkazy. Z těch byl extrahován inkoust, který byl použit pro výrobu limitované edice lahví „Drop of love“. Slovo „láska“ je na ní napsáno v 16 jazycích.

Chuť staročeských Vánoc v Babiččině zahradě

Současná štědrovečerní večeře má v mnoha rodinách pouze dva chody – rybí polévku a smaženou rybu nebo řízek se salátem. V minulosti však byla sváteční vánoční tabule mnohem pestřejší – často se na Štědrý večer podávalo devět chodů, přičemž nikdy nesměly chybět houby, ať už v podobě polévky, nebo omáčky.

Chcete poznat chutě staročeských Vánoc? Láká vás nakouknout za oponu času a ochutnat pokrmy, které se na českém venkově jedly před sto lety? V Babiččině zahradě v Průhonicích je můžete vyzkoušet. Samozřejmě připravené v moderní chuťové i vizuální podobě. Babiččina zahrada je zaměřená na poctivou babičkovskou kuchyni nabízenou v příjemném prostředí, ve kterém se hosté cítí jako doma a své dojmy často popisují slovy „dokonalá pohoda“. V době Adventu bude šéfkuchař Babiččiny zahrady Michal Šorf a jeho tým připravovat řadu staročeských regionálních specialit – například houbovou omáčku z šumavských hříbků servírovanou s nadýchaným perníkovým knedlíčkem, chuťově bohatou valašskou kyselicu či tradičního houbového kubu. Asi největším chuťovým překvapením ovšem bude jemné filátko lína pečené na másle a podávané s pivní omáčkou a jáhlovou kaší připravenou ve stylu polenty. Jenom připomeňme, že jahelná kaše se o Vánocích vařila proto, aby se v domácnosti držely peníze.

Manifesto se promění v nevídaný vánoční trh

Manifesto Market, který dostal Prahu na stránky The New York Times, se vzhledem i konceptem promění v nevídaný vánoční trh. „Manifesto Winter Market“ bude zahájen 22. listopadu a potrvá 5 týdnů do 23. prosince. Market bude vždy otevřen od čtvrtka do neděle, od 11 do 20 hodin. Kontejnerové městečko s nabídkou skvělého jídla od dvacítky šéfkuchařů rozšíří svůj sortiment o výběrový český design a umění ve spolupráci s kurátory LEMARKETu, jenž je známý prezentací těch nejlepších lokálních tvůrců a designérů.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty