Na těsto
- hladká mouka 150 g
- máslo 100 g
- moučkový cukr 50 g
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- žloutek 1 kus
- citronová kůra trochu
- citronová šťáva trochu
Na náplň
- hruška 4 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- voda
- piškoty 12 ks
- moučkový cukr 90 g
- kakaový prášek (holandský) 2 lžíce
- hořká čokoláda tabulka
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné) 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
Postup přípravy
- Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice asi na půl hodiny.
- Mezitím si hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat.
- Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca 1,5 cm, žádné velké válení. Na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky.
- Ve vodní lázni (kastrůlek s vodou a na něm miska) necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce rozmícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme cukr, kakao, máslo, mouku a čokoládu. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–35 minut. Na talíři koláč hezky ladí s lžící lehce oslazené zakysané smetany.