Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Neodolatelný koláč s hruškami a čokoládou
Tereza z blogu Foodlover.cz připravila recept pro všechny milovníky čokolády. Výborný koláč v sobě snoubí chuť hořké čokolády s hruškami, což je kombinace naprosto neodolatelná.
do 1 hodiny
10 porcí
Suroviny (10 porcí)
Na těsto:
- hladká mouka 150 g
- Máslo 100 g
- cukr moučka 50 g
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- Žloutek 1 kus
- trocha citronové kůry a šťávy
Na náplň:
- hrušky 4 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- Voda
- piškoty 12 ks
- cukr moučka 90 g
- holandské práškové kakao 2 lžíce
- tabulka hořké čokolády
- Vejce 2 ks
- rozpuštěné máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máslo, mouku, cukr, žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice asi na půl hodiny.
- Mezitím si hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat.
- Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca 1,5 cm, žádné velké válení. Na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky.
- Ve vodní lázni (kastrůlek s vodou a na něm miska) necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce rozmícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme cukr, kakao, máslo, mouku a čokoládu. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–35 minut. Na talíři koláč hezky ladí s lžící lehce oslazené zakysané smetany.
Kdo je FoodLover.cz ?
Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog FOODLOVER.CZ vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.
Psalo se léto roku 2012 a já se v bambusové chatičce na ostrově Koh Lanta v Thajsku ze samé zahálky po dlouhých úvahách definitivně rozhodla, že začnu psát blog o jídle, zakoupila z iPhonu jen zázrakem volnou doménu a začala svým blogováním naprosto žít.