Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Nikdy nepoužívejte alobal na těchto 6 věcí. Může být nebezpečný a nefunkční

Muž balí durum do alobalu

Muž balí durum do alobalu Zdroj: istock.com

  • Zavřít

Muž balí durum do alobalu Zdroj: istock.com

Hliníková fólie má mnoho použití v kuchyni i mimo ni. Jednoduše do ní zabalíte potraviny, vyčistíte grilovací rošt a pomůže i při úklidu domácnosti. V mnoha případech se používání alobalu však nedoporučuje. Koukněte se, kde byste tento materiál používat neměli.

Použití hliníkové fólie se nedoporučuje v některých případech, neboť nemusí fungovat podle představ, ale dokonce dokáže být nebezpečná. Alobal umí být skvělým pomocníkem v kuchyni, nicméně se ujistěte, že se nedopouštíte žádné z těchto běžných chyb.

Nepečte na alobalu sušenky

Při pečení sušenek sáhněte po pečicím papíru místo alobalu. Hliník je totiž extrémně vodivý a jakákoli část těsta, která se dostane do přímého kontaktu s fólií, bude vystavena mnohem koncentrovanějšímu teplu než zbytek těsta. To, co nakonec upečete, je sušenka, která je zespodu spálená a nahoře nedopečená.

Upečte výborné americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Nevkládejte alobal do mikrovlnné trouby

Tato rada je samozřejmostí, nicméně malá připomínka neuškodí. Pokud hliník vložíte do mikrovlnky a zapnete, můžete způsobit velké škody, a dokonce až požár. Stejně tak si dejte pozor na zlaté proužky na talířích.

Nevykládejte dno trouby alobalem

Vyložení dna trouby hliníkovou fólií může znít jako dobrý způsob, jak zachytit vyteklý omastek a jednoduše se tak vyhnout čištění trouby. Nedělejte to, trouba by se tak mohla poničit. Místo toho dejte kousek alobalu na mřížku přímo pod pečené jídlo. Nedávejte zbytečně velký kus, neboť teplo v troubě by nemuselo cirkulovat správně.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

7 chytrých triků a tipů, jak využít pečicí troubu na maximum

V alobalu neskladujte zbytky jídla

Zbytky vydrží v lednici tři až čtyři dny. Hliníková fólie však není pro jejich skladování ideální. Není totiž vzduchotěsná, a proto se na jídle tvoří bakterie mnohem rychleji než v uzavíratelné krabičce či sáčku.

Alobal nevyhazujte po jednom použití

Je to škoda, protože fólii lze znovu použít. Pokud není příliš zmačkaná nebo znečištěná, opláchněte ji, nechte uschnout a použijte znovu.

Nepečte brambory v alobalu

Hliníková fólie zadržuje teplo, ale také vlhkost. To znamená, že zabalené brambory v alobalu budou ve srovnání s pečenými více rozmočené. Bude jim chybět křupavost. Navíc uložení pečené brambory do lednice v hliníkové fólii z trouby dává botulinovým bakteriím potenciál k růstu. Takže i když se rozhodnete péct brambory v hliníkové fólii, před uložením do lednice ji odstraňte.

Zdroj: allrecipes

Super recepty na oblíbené pečené brambory

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky alobal mikrovlnná trouba hliníková folie co nedělat v kuchyni brambory v alobalu

Návrhy pro vás

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jednoduché jahodové nanuky s tvarohem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami


Přečtěte si také

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Novinky

Paella, pomeranče a lahůdka z datlí. Valencie je španělské město plné gastronomických klenotů

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Oslavte Den dětí barevnými dobrotami: Nápady na zdravé a zábavné jídlo pro nejmenší

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Přílohy

Perfektní Frijoles Refritos – Mexické smažené fazole

prima-cnn-news

Útoky dronů na Rusko? Logický krok, může ale vyvolat jadernou odvetu Kremlu, obává se expert Biden předával diplomy, pak se zřítil k zemi. Pomáhala mu ochranka, pád zachytily kamery Hořící mladík z areálu gymnázia zemřel. Studenti Davida uhasili, boj lékařů byl marný

prima-zeny

Heidi Klum má i v 50 letech postavu jako dvacítka. Doma má zajíčka, páté dítě nevylučuje Místo kabátů kostýmky. Eva Pavlová pokračuje v eleganci, nově vynesla mladistvou modrou Komplikovaný vztah a nyní stěhování: Ivana Jirešová se loučí s čerstvě plnoletou dcerou

prima-zoom

Slavná „Putinova běluha“ je v pohybu Nebezpečný chřestýšovec je postrachem farmářů. Podívejte se, jak sbírá rekordní počty uštknutí Slavný Concorde nebyl první, nadzvukovou legendu předběhlo sovětské „túčko“

prima-fresh

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

prima-cool

Jak to vypadá s Johnem Wickem 5? 15 největších červnových premiér v kinech a na streamu. Čeká nás Spider-Man, Zaklínač nebo Černé zrcadlo V pátek ve 20.15 vylétá do akce Top Gun!

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Žádné peníze? Na OnlyFans žádný problém! Mladá matka si nahotou vydělává miliony Česko zná vítěze českého kola nejprestižnější barmanské soutěže světa Diageo Reserve World Class

lajk

Bizár roku? Clash of the Stars má rapový song, lidé se mu ale smějí Fanoušci Taylor Swift si na její koncert berou plíny. Nechtějí totiž zmeškat žádnou písničku Dcera Madonny tvrdí, že její sexualita je prokletá. S čím má problém?

prima-living

Jak vyčistit skvrny od jahod? Vyzkoušeli jsme domácí tipy a víme, které fungují Mavuň červená si libuje v horku a suchu. Trvalka se snadno množí a přitahuje motýly Neberte alergie svých psů a koček na lehkou váhu. Jak se starat o zvířecí alergiky

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.