Suroviny
- vejce 5 ks
- cukr krupice 280 g
- extra virgin olivový olej 135 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mandlová mouka 75 g
- hladká mouka 220 g
- mléko (plnotučné ) 110 g
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- jahody (k podávání)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Pečicí troubu předehřejte na 160 °C. Bábovkovou formu o objemu cca 3 l vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Ve velké míse vyšlehejte do pěny vejce s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem, trvá to asi 3 minuty. Poté za stálého šlehání přilijte tenkým praménkem olivový olej.
- Do jiné mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem, přidejte mandlovou mouku se solí a dobře promíchejte. Suchou směs poté střádavě s mlékem zapracujte do vyšlehaných vajec.
- Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte v předehřáté troubě asi 45–50 minut.
- Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí, která musí být po vytažení z bábovky suchá.
- Vytaženou bábovku nechte asi 2 minuty stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku.
- Nechte vychladnout a podávejte s nakrájenými jahodami. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE