Podzim má příchuť i vůni! Pumpkin Spice i letos ovládlo podzimní chuťové buňky mnohých z nás

Podzim má svou typickou barvu i vůni. A pro mnohé se zhmotňuje jako koření Pumpkin Spice, resp. Pumpkin Pie Spice – směs koření používaná původně již v amerických kuchařkách na konci 19. století pro dýňové koláče. Fenomén, který odstartoval před více než dvěma dekádami v kavárnách v podobě latte, dnes přesahuje do dezertů, svíček i kosmetiky a stal se doslova synonymem podzimu. Víte, proč je tato kombinace koření tak oblíbená? To se dozvíte v dnešním článku, spolu s receptem na domácí Pumpkin Spice sirup, díky kterému si vykouzlíte podzimní kávu či koktejl jako z kavárny.

Červenající listy, postupné ochlazování a kratší dny. Přesně tak poznáme nastávající podzim. Milovníci kávy se však mohou řídit ještě podle jednoho trendu. S touto částí roku se nyní už neodmyslitelně pojí i příchuť Pumpkin Spice. Exotická kombinace koření od svého představení v roce 2003 v kávovém nápoji ovládla chuťové buňky milionů lidí po celém světě. A není se čemu divit! Kombinace skořice, zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku, následně s přidáním dýňového pyré, je podzimu opravdu šitá na míru.

Od dezertů po svíčky – podzimní příchuť na každém kroku

Kořeny Pumpkin Spice sahají do amerických kuchařek 19. století, jak už bylo zmíněno, a později se fenomén přenesl právě i do kávy. Následný kávový trend, který se pomalu přetvořil v tradici, má stále mnoho příznivců. Mezi nejpopulárnější objednávky v kavárnách během tohoto ročního období tedy stále patří Pumpkin Spice Latte v teplé i ledové podobě či Pumpkin Spice Cappuccino. Kromě evokace podzimní atmosféry přináší tato kombinace i ideální rovnováhu sladkých tónů a koření, jež kávě dodají výjimečnou chuť.

Protože se ale kombinace skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku a dýňového pyré stala za dvě dekády na trhu neodmyslitelnou součástí podzimu, pro Pumpkin Spice příchuť už nemusíme pouze do kaváren. V současnosti ji totiž nalezneme jako příchuť nejrůznějších podzimních dezertů či ve formě vonných svíček. Kosmetika a nejrůznější tělové krémy s touto vůní jsou už samozřejmostí a určitě nesmíme zapomínat na alkoholické drinky nebo smoothies.

Pumpkin Spice jako podzimní hygge

Na popularizaci Pumpkin Spice mají zcela bezpochyby vliv i sociální sítě. Nicméně v současnosti tato reklama už není potřeba, protože pro drtivou většinu milovníků kávy se příchuť Pumpkin Spice jednoduše stala synonymem podzimu. Víte ale proč? Jedním z důvodů je bezpochyby promyšlený marketing – příchuť Pumpkin Spice je pouze sezónní záležitostí a díky tomu kolem sebe vytváří pocit jedinečnosti.

S tím se také pojí načasování. Kavárenské řetězce přidávají tuto příchuť do nabídky jen na podzim. A vzhledem k tomu, že o příchuti začínají mluvit hned se začátkem nového školního roku, ve chvíli, kdy je příchuť v kavárnách opravdu dostupná, už na ni všichni zákazníci mají chuť. Mnozí si tak Pumpkin Spice Latte pojí s podzimní procházkou usínající přírodou, nebo jen s příjemně stráveným večerem s knihou či přáteli. Málo co totiž dokáže vystihnout podzimní hygge tak, jako vůně exotického koření v teplém hrnku kávy.

V některých receptech na Pumpkin Spice najdete i nové koření nebo kardamom. Záleží jen na vás.

Jak na Pumpkin Spice sirup po domácku?

Pokud máte s nastupujícím podzimem, stejně jako ostatní, chuť na výborné Pumpkin Spice Latte, nemusíte stát dlouhé fronty v kavárnách, ale můžete si tuto příchuť vytvořit sami doma.

  • V malém hrnci přiveďte k varu 250 ml vody s 200 g třtinového cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

  • Poté přidejte 2 lžíce dýňového pyré a směs koření – 1 lžičku skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky muškátového oříšku a ¼ lžičky mletého hřebíčku. Na mírném ohni pak povařte 5–10 minut tak, aby se chutě propojily.

  • Následně hrnec sundejte z ohně a pokud chcete váš Pumpkin Spice sirup ozvláštnit, můžete vmíchat i ½ lžičky vanilkového extraktu. Pak už stačí pouze sirup přecedit přes jemné sítko nebo plátýnko, aby byl hladký.

Podzimní káva nebo koktejl? Záleží pouze na příležitosti.

Pokud máte chuť na domácí ledové Pumpkin Spice latte, stačí přidat jednu až dvě lžíce domácího sirupu do vaší oblíbené kávy – a voilà, podzimní nápoj je na světě. Pokud chcete experimentovat, můžete si místo latte připravit i podzimní espresso cocktail. Stačí klasické espresso, trochu alkoholu a vámi připravený sirup a získáte elegantní, kořeněný drink. Pumpkin Spice espresso cocktail je jen jedna z mnoha možností, jak využít po domácku připravený sirup a přidat podzimní vůni do vašich nápojů.

Zdroj: Hell Ice Coffee + autorský text; zdroj foto: iStock

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů