Mixér: tajná položka na menu, barmanská soutěž nebo nový šéfkuchař ve Four Seasons

Další várka novinek z Mixéru je tu pro vás. Tentokrát tu máme tři zajímavosti, které by vás rozhodně neměly minout – tip na tajnou položku na menu, informace o prestižní barmanské soutěži nebo novinky přímo ze známého pražského hotelu a jeho restaurace. Jdeme na to!

Zelené secret menu ve Starbucks

Duben přináší do kaváren Starbucks jedinečnou novinku v podobě tajného nápoje. Pokud ještě neznáte zelený čaj matcha, teď je nejlepší čas jej ochutnat. Tradiční japonský nápoj matcha překvapí nejen zajímavou barvou, ale také jedinečnou chutí. Chuť čaje matcha je unikátní a vynikající v kombinaci s mlékem, mléčnými alternativami i sirupy.

Takzvané secret menu je hitem mezi fanoušky Starbucks. Letošní rok není žádnou výjimkou a během dubna si tak ve všech kavárnách Starbucks můžete vychutnat jedinečné Matcha Tea Coconut Latte. Tento 100% veganský nápoj je kombinací čaje matcha, kokosového nápoje a sladkých tónů vanilkového a kokosového sirupu završenou lahodnou veganskou šlehačkou. Může být podáván také v ledové verzi pro všechny, kteří upřednostňují studené nápoje.

Start prestižní barmanské soutěže Diageo World Class

V Česku odstartoval 8. ročník největší a nejprestižnější barmanské soutěže světa, Diageo World Class. Letošního ročníku se zde zúčastní zhruba padesátka barmanů z více než třiceti barů. Jejich úkolem bude připravit co nejzajímavější drink na bázi kávy nebo čaje. Ti nejlepší postoupí do květnového českého finále, jeho vítěz potom do finále světového, které bude hostit australské Sydney. České kolo soutěže poprvé pořádá STOCK Plzeň- Božkov.

Diageo World Class není „jen“ soutěž, ale také nejvlivnější hlas v koktejlové kultuře, který každoročně udává trendy v oblasti míchaných drinků.

Co World Class přinese barmanům?

Pro barmany je úspěch v soutěži kariérním milníkem. Obstojí v obrovské konkurenci, v současnosti se prestižní soutěže každoročně účastní více než 30 000 barmanů z 55 zemí z celého světa. Globální finále, které vždy probíhá v některé z atraktivních lokací, je sledovanou a netrpělivě očekávanou mezinárodní gastronomickou událostí. Nadaným barmanům otevírá řadu možností. Stoupne jejich věhlas u široké veřejnosti, ale i cena a prestiž v oboru. Například vítěz českého kola z roku 2020 Adrian Michalčík se díky úspěchu ve světovém finále Diageo World Class přesunul do Norska, kde se stal jedním z nejvyhledávanějších barmanů.

Nový šéfkuchař v pražském hotelu For Seasons

Restaurace hotelu Four Seasons v Praze nově vede italský šéfkuchař Marco Veneruso, CottoCrudo tak výrazně mění své menu. Do Česka Marco přichází z Pekingu s michelinskou hvězdou, která byla první za italskou kuchyni v Číně. „V rámci nového kulinářského konceptu představím návštěvníkům naši signature restaurace tradiční kuchyni mého regionu v nečekaném pojetí. Itálie je mnohem víc než jen carpaccio a gnocchi. Chci oživit pražskou gastronomickou scénu o italský fine-dining dle mého gusta. Kdo je připraven na odvážný zážitek, pro toho je CottoCrudo tou správnou destinací,“ říká Veneruso.

Vášeň pro italskou kuchyni objevil během svého dětství, které strávil nedaleko Neapole v oblasti Kampánie. Ve volných chvílích často vypomáhal na farmě svých prarodičů. Jeho silný osobní vztah k rozmanitým chutím jižní Itálie se odráží i v jeho novém menu v CottoCrudo. „Typické suroviny z oblasti Kampánie používám napříč celým menu. Rád pracuji s mořskými plody, citrusy a také se svoji speciální ingrediencí – šťávou z fermentovaných ančoviček,“ říká Veneruso. Hosté se mohou těšit na nové degustační menu o sedmi chodech a pestrou à la carte nabídku, které kraluje ryba sv. Petra s guanciale, kaviárem a Champagne sabayon anebo netradiční těstoviny Pasta Mista s krájenými bramborami, bisque a variací mořských plodů. Jedním z dalších Marcových signature pokrmů je holoubě s kaki a kakaovými boby.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty