Mixér: éclairs v Praze, podzimní zmrzlina nebo změny nejen v menu

Zářijový mixér je tu! Připravili jsme pro vás "koktejl" ze tří zajímavých novinek, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Mrkneme na specialitu francouzské kuchyně, potěšíme se myšlenkou na kvalitní čokoládovou zmrzlinu a dozvíme se, jaké změny se dějí na poli gastronomickém.

Síť cukráren Ollies nabízí francouzské eklérky

Po úspěšných makronkách přichází cukrárenská síť Ollies s další novinkou v sortimentu. Tradiční francouzský dezert éclairs, který u nich aktuálně najdete, je charakteristický svým specifickým tvarem, nadýchaností, chutnou delikátní náplní, ale i složitou přípravou. Vyrábí se z odpalovaného těsta s tradiční francouzskou krustičkou craquelin.

Cukrárna Ollies uvedla na trh kombinaci tří chutí. Eklérky s pastou z lískových oříšků a kvalitní čokoládou, krémem z mascarpone a zkaramelizovanými oříšky, dále v kombinaci se 100% pistáciovou pastou a domácím malinovým pyré anebo s čerstvými malinami a pyré z japonského citronu Yuzu.

„Éclair v překladu znamená světelný záblesk, a tím se nejlépe přiblíží i samotná chuť tohoto dezertu, protože jde opravdu o něco výjimečného a překvapivého,“ vysvětluje cukrářka a pekařka Tereza Gondková.

Po čtyřech pobočkách a dvou výrobních místech na Moravě navíc tato síť otevřela další na pražských Vinohradech. „Po téměř dvou měsících rekonstrukce jsme otevřeli cukrárnu Ollies v Balbínově ulici. Renovovaný prostor je prosvícený žlutou barvou, charakteristickou pro naše provozovny,“ doplňuje její bratr Jakub, který se v rodinné firmě stará o její faktický chod. Tak zajděte ochutnat!

Čokoládové hody v Crème de la Crème

Přijďte si do Crème de la Crème osladit první podzimní dny. Kromě stálé nabídky až 40 druhů zmrzlin na vás v druhé polovině října čekají oblíbené čokoládové hody, kdy budete moct ochutnat více než deset zmrzlin s touto afrodiziakální surovinou.

Čokoláda díky své jedinečné chuti patří k velmi vyhledávaným sladkostem, kterou si tu a tam udělá radost téměř každý. Aby také ne, čokoláda nejen skvěle chutná, ale také vyvolává pocit klidu, štěstí i zamilovanosti. Obsahuje totiž látky povzbuzující náladu, například serotonin, kofein nebo theobromin.

Své o tom ví i v Crème de la Crème, kde po celý rok nabízejí hned čtyři druhy čokoládové zmrzliny. Pravidelně se objevuje v žebříčku těch nejprodávanějších. V druhé polovině října Honza Hochsteiger bude pořádat již tradiční čokoládové hody, kdy se v nabídce objeví více než deset druhů čokoládových mražených pochoutek. Těšit se můžete například na klasickou čokoládu, čokoládu se solí a karamelem, čokoládu s chilli, veganskou zmrlinu a další a překvapivá spojení chutí. Pokud si držíte štíhlou linii, sáhnout můžete po čokoládové zmrzlině bez cukru se sníženým obsahem tuku.

Novinky v Benjaminu

Další posilou týmu restaurace Benjamin je Gavin Lewis, rodák z Bristolu. Do Čech ho přivedla láska, která trvá již 10 let. Gavin není žádný gastronomický nováček. Naopak. Začínal v L’Enclume nacházejícím se v hrabství Cumbria, dále pak v michelinsky oceněné tříhvězdičkové restauraci Maemo v Oslu. Poté již láska zavelela do Čech. Nejprve 3 roky v Kampa Parku a 1 rok v Bellevue. Nyní působí po boku šéfkuchaře Radka Jakubce a executive chef Štěpána Návrata v Benjaminu.

Lokálnost a sezónnost je na denním fine diningovém pořádku, ale co technika? Právě dokonalost v přípravě je tou nejtouženějších vlastností nejúspěšnějších světových podniků. Restaurace Benjamin vyniká hned ve dvou aspektech. Tím prvním je dokonalý technologický postup, který je snoubený s českou klasikou v mezích, které baví a chutě pořád zůstávají. Druhým aspektem je prostor. Jedinečná místnost, jeden kulatý stůl uvnitř, kolem kterého tančí průvodce večerem i šéfkuchaři. Intimita je při 10 lidech maximálně servírována každý provozní večer. Tedy od středy do soboty ve dvou večerních cyklech. Krátká a dlouhá degustace. Právě krátká tzv. „před divadelní“ se podzimem mění. Začátek v 17.30 je daný. Ale stávající 5chodové menu se transformuje do 3 snacků a 3 hlavních pokrmů větších rozměrů. Navíc host získá nově welcome drink v podobě jalovcové.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty