Když se řekne pesto, většinu z nás napadne nejznámější janovské pesto z čerstvé bazalky, s piniovými oříšky a parmazánem. Pest je ale spoustu druhů, je to totiž název pro pastu z rozmixovaných ingrediencí, s kterými můžete vesele experimentovat.
20x v hlavní roli pesto plné chuti
Kromě bazalkového pesta můžete připravit pesto i z mnoha dalších bylinek, například z koriandru, petržele nebo medvědího česneku. Skvělý je ale i špenát nebo výrazná rukola. Obdobně si můžete vyhrát s výběrem oříšků a semínek. Dají se využít snad všechny – para, kešu, vlašáky, mandle, slunečnicová semínka...
Existují ale i nezelená pesta, například výtečné červené pesto ze sušených rajčat. Obdobně se dají využít i pečené papriky nebo lilky. Zkátka nebojte se trošku si s pestem pohrát. Odměnou vám bude sklenička plná intenzivní chuti. A hotové pesto můžete nejen smíchat s těstovinami. Potřete jím třeba topinky, lžičku přidejte do polévky nebo pestem potřete maso před pečením.