Suroviny
- čerstvý listový špenát 125 g
- extra panenský olivový olej 150 g
- piniové oříšky nebo loupané mandle 45 g
- sýr – parmazán, Grana Padano nebo Gran Moravia 80 g
- Česnek 1 stroužek
- Sůl
Postup přípravy
- Oloupejte si stroužek česneku, oříšky mixérem rozsekejte najemno a nastrouhejte na jemné straně struhadla sýr.
- Do úzké nádoby (nejlépe té, která je součástí tyčového mixéru) dejte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je 50 g oleje a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte na kaši. To samé udělejte s druhou polovinou omytých špenátových listů a 50 g olivového oleje.
- Špenátovou kaši dejte do mísy, přimíchejte rozdrcené oříšky, nastrouhaný sýr a utřený nebo prolisovaný česnek a přilijte zbývajících 50 g oleje. Vše důkladně promíchejte a podle chuti dosolte.
- Pesto můžete použít do těstovin, do rizota, na bagetku nebo jen tak k masu.