Nejznámější je pesto z bazalky, ale i další zelené bylinky a zelenina mohou sloužit k přípravě pesta. Určitě vyzkoušejte toto z čerstvého listového špenátu, je prostě skvělé! Hodí se samozřejmě na těstoviny, ale můžete ho mazat třeba na bruschetty nebo přidat lžíci do pomazánky či zeleninové polévky
1 porce
30 minut
Suroviny
čerstvý listový špenát
125 g
extra panenský olivový olej
150 g
piniové oříšky nebo loupané mandle
45 g
sýr – parmazán, Grana Padano nebo Gran Moravia
80 g
Česnek
1 stroužek
Sůl
Postup přípravy
Oloupejte si stroužek česneku, oříšky mixérem rozsekejte najemno a nastrouhejte na jemné straně struhadla sýr.
Do úzké nádoby (nejlépe té, která je součástí tyčového mixéru) dejte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je 50 g oleje a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte na kaši. To samé udělejte s druhou polovinou omytých špenátových listů a 50 g olivového oleje.
Špenátovou kaši dejte do mísy, přimíchejte rozdrcené oříšky, nastrouhaný sýr a utřený nebo prolisovaný česnek a přilijte zbývajících 50 g oleje. Vše důkladně promíchejte a podle chuti dosolte.
Pesto můžete použít do těstovin, do rizota, na bagetku nebo jen tak k masu.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.