I dnes pro vás máme výběr hned několika nových podniků, které rozhodně stojí za návštěvu. Zajímavé budou pro milovníky piva, bagelů nebo street food.
Nová místa k návštěvě: pivotéka, bagely nebo české speciality
Nová restaurace v Kaprovce nabízí české speciality i snídaně na vidličku
V březnu byla na adrese Kaprova 8 v domě „U Tří kaprů“ vedle stanice metra Staroměstská otevřena nová restaurace Café Restaurant Kaprova 8. Restaurace je otevřena od ranních hodin a nabízí tradiční českou kuchyni vycházející z receptů maminek a babiček, ovlivněnou rakousko-uherskou historií. Obě kuchyně k sobě mají velice blízko: kuchařky, které absolvovaly praxi ve Vídni, byly v minulosti v Praze mimořádně žádané a obohatily českou klasickou kuchyni o zajímavé detaily – a také naopak. Hosté si tak mohou vychutnat kouzlo minulých dob v příjemném moderním prostředí nedaleko Staroměstského náměstí. Cílem Café Restaurantu Kaprova 8 je návrat k tradici prvorepublikové gastronomie ve spojení s kvalitní nabídkou vín a nápojů.
Světoznámý Tafelspitz je servírován ve třech chodech s mnoha přílohami, foto archiv Kaprova 8
Tradiční české menu v moderním pojetí pečlivě sestavil šéfkuchař restaurace Pavel Buchwaldek s jeho týmem. Mezi hlavní speciality této restaurace patří tradiční TAFELSPITZ. Jedině zde si mohou hosté vychutnat servírování tabulové špičky tak, aby odpovídala původní rakouské receptuře a stylu.
Kaprova 8, Praha 1
V Praze otevřelo Manifesto
Kulturně-gastronomický pop-up Manifesto, umístěný na dosud nevyužitém pozemku poblíž Masarykova nádraží, se poprvé otevřel v pátek 8. června v 18 hodin. Designový market tvořený 27 kontejnery chce oživit zapomenutý kout v samém centru Prahy a propojit frekventovaná, ale odtržená území. Pop-up je vzdáleně inspirovaný koncepty ze světových metropolí, kupříkladu londýnským Boxparkem. Propojuje kulturní program, který bude zahrnovat projekce, DJs, hudební vystoupení, workshopy či lekce s gastronomickým zážitkem. Manifesto nabízí street food vysoké kvality v limitované, sezonně obměňující se nabídce od lokálních dodavatelů.
Za nápadem stojí šéf neziskové organizace reSITE Martin Barry, jenž na projektu spolupracuje s Aerofilms. Společnost Penta Real Estate zapůjčila pozemek, který čeká na své trvalé využití dle projektu Zaha Hadid Architects. Manifesto je prvním místem v České republice s výhradně cashless provozem, jehož fungování zajistí Mastercard.
Na Florenci, Praha
Bistro LEON
Nový podnik se objevil i v pražském Karlíně. Jmenuje se bistro Leon a zaměřuje se především na plněné bagely – oblíbené pečivo spojované s americkou gastronomií. Vybrat si můžete hned z několika druhů, které uspokojí vegetariány, masožravce i milovníky sladkých variant. Vše doplňují polévky, několik salátů, ale také koláče a další sladké pečivo. Za zmínku stojí i výběr snídaní, které díky brzké otevírací době ocení ti, kteří ráno nestíhají snídat.
Sokolovská 21, Praha
Cukrářský butik Skála prodává kremrole
Gastronomická skupina TOGETHER, za níž stojí tým Davida Petříka a Viktora Kaplana, otevřela společně s cukrářem Lukášem Skálou nový podnik. Jedná se o mladšího sourozence první pražské továrny na zákusky Cukrář Skála, tentokrát zaměřeného na kremrole, které jsou vlajkovým zákuskem prodejny. Mimo klasických kremrolí s bílkovým krémem se budou prodávat netradiční s čokoládou, jahodami nebo například s ořechy. Cena se pohybuje od 65 Kč do 85 Kč a opět jsou zákusky určeny především s sebou.
Dlouhá 39, Praha
V Praze vyroste nový „beershop“
Pivotéku s více než 400 druhy lahvového piva z Česka i zahraničí, čepovaný cider nebo třeba sudové pivo stáčené do growlerů. Tohle všechno si budou moct užít Pražané od června v nově otevřeném Beershopu na Palmovce v Sokolovské ulici. Pivní království nabídne v České republice prozatím neotřelý způsob ochutnávání a prodeje piva. Rozsáhlou prodejnu ze třetiny zaplní speciální chlazený box s řemeslnými pivy z malých českých pivovarů, vyhledávanými exotickými značkami piv nebo degustačními a dárkovými sadami. To vše doplní široká škála radlerů a ciderů včetně největšího portfolia nealkoholických piv v České republice. Exkluzivně zahrne Beershop do sortimentu taky stáčené sudové pivo, které se bude čepovat do dvoulitrových skleněných lahví, takzvaných growlerů.
Sokolovská 188, Praha
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima