Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Grilování je zdravé, pokud grilujete správně

Jak grilovat zdravě

Jak grilovat zdravě Zdroj: archiv Outdoorchef

  • Zavřít
Jak grilovat zdravě

Jak grilovat zdravě Zdroj: archiv Outdoorchef

Proč tolik milujeme grilování? Nejspíš proto, že se při něm kombinují samé příjemné aktivity. Pobyt na čerstvém vzduchu, chvíle strávené s milými lidmi a v neposlední řadě dobré jídlo. Málokdo si však uvědomuje, že grilování může být také pěkně nezdravé.

Seznam.cz banner

Abychom ale grilování nekřivdili, řekněme na začátek, že při správném postupu jde o zdravý, dokonce i dietní způsob kuchyňské úpravy. Jídlo se zkrátka nesmaží v tuku. Pro to, aby bylo možno označit grilování za zdravé, je ovšem třeba se vyhnout dvěma možným problémům.

Prvním je hoření odkapávajících šťáv. Pokud k němu dochází, vznikají nebezpečné karcinogenní látky, které navíc kazí chuť připravovaného jídla.

Jak uvádí Státní zdravotní ústav ve své publikaci Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů (2000), mezi nejzávažnější karcinogeny patří benzo(a)pyren, který se tvoří právě rozkladem tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny včetně polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) jsou teplým vzduchem zpět vyneseny na potravu, již následně kontaminují.

Některé druhy masa, například krkovice, jsou hodně tučné, a je tedy pravděpodobnější, že z nich bude odkapávat tuk do ohně. Zabránit se tomu dá použitím grilovacích tácků. Další variantou je pořídit takový gril, který myslí na zdravé grilování za vás. Některé grily jsou vybaveny trychtýřem umístěným přímo pod mřížkou, navrženým tak, aby odváděl veškerý odkapávající tuk i šťávy do sběrné misky a ani kapička se nedostala do ohně.

Druhým rizikem jsou nebezpečné spaliny, které vznikají při hoření dřeva. “Při výběru dřeva na zátop je lepší volit nesmolnaté druhy, nehodí se například borovice,” vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.

5 tipů pro zdravější grilování

1. Gril před používáním vždy důkladně očistěte od všech zbytků z předchozího grilování.

2. Zásadní je, aby odkapávající šťávy nehořely. Toho docílíte díky technologicky vyspělému grilu na plyn či dřevěné uhlí, případně také grilovacími deskami či tácy, které odkapávající šťávy zachycují. Pokud ovšem budou příliš blízko zdroji žáru, může vzplanout i tuk či marinády v nich zachycené.

3. Je dobré vědět, že v přímém žáru (přímo nad žhavými uhlíky) lze grilovat pouze některé druhy masa, například steaky. Pro přímé grilování jsou nevhodná masa, ze kterých se vypéká hodně tuku (typicky krkovice, kuřecí, ...), stejně jako marinovaná masa. Ta je potřeba grilovat nepřímo.

4. Zásadní je práce s teplotou. Každé maso vyžaduje trochu jiný přístup, ale obecně se dá říct, že zpočátku je důležité mít dostatečně vysokou teplotu, při níž je možné maso zprudka opéct a zachovat tak jeho maximální šťavnatost. Je však důležité v následující fázi propékání žár snížit, aby na povrchu nevznikala spálená místa. Ta mají negativní vliv na výslednou chuť i na zdravost pokrmu.

5. Grilujte čerstvé maso místo uzenin, karcinogenní látky se totiž tvoří obzvlášť snadno v uzeném mase v kombinaci s vysokou teplotou.

Jak grilovat zdravě, foto: Thinkstock

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky jídlo grilování gril maso Státní zdravotní ústav grilování

Návrhy pro vás

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne Sladké

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku Recepty

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Smažený hermelín s domácí tatarkou – česká klasika, kterou si zvládnete udělat doma Hlavní jídla

Smažený hermelín s domácí tatarkou – česká klasika, kterou si zvládnete udělat doma

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem Maso

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Grilovaný kuřecí supreme se zeleným chřestem na másle podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Recepty

Grilovaný kuřecí supreme se zeleným chřestem na másle podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera Maso

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera


Přečtěte si také

Sladké
Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Prostřeno!
Prostřeno: Limetkovo-citronový cheesecake

Prostřeno: Limetkovo-citronový cheesecake

Prostřeno!
Prostřeno: Pečená krkovice se šťouchanými bramborami a cibulkou

Prostřeno: Pečená krkovice se šťouchanými bramborami a cibulkou

Prostřeno!
Prostřeno: Italské sushi podle Sáry Rapčanové

Prostřeno: Italské sushi podle Sáry Rapčanové

Prostřeno!
Prostřeno: Jemná polévka z pečené dýně Hokkaido

Prostřeno: Jemná polévka z pečené dýně Hokkaido

Recepty
Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Soutěžící
Sára Rapčanová kdysi přišla o pekáč plný jídla, který položila na chodbě

Sára Rapčanová kdysi přišla o pekáč plný jídla, který položila na chodbě

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty Recepty

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty

Sladké
Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak Sladké

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Recepty
Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem Maso

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera Maso

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami Polévky

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Rychlá luštěninová pomazánka s tahini – základní recept plus variace s azuki a červenou řepou

Rychlá luštěninová pomazánka s tahini – základní recept plus variace s azuki a červenou řepou

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně Předkrmy a chuťovky
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Předkrmy a chuťovky
Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem Vegetariánské

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku Zelenina

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou Sladké

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou

Saláty
Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Saláty
Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou Omáčky

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí Přílohy

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

prima-cnn-news

Ukrajinský voják EXKLUZIVNĚ: Mír nebude, dokud se Rusko nerozpadne. Fico je rusofilní Dozimetr jako problém jednotlivce? Absolutní lež, říká Kolář. Fischer zkritizoval pomalé soudy Cestovní lékárnička: Co zabalit a nepodcenit? Expertka radí dodržovat základní devatero

prima-zeny

Alice se nenechá oblafnout. Leonu prokoukne a pěkně zpraží Na smuteční večírek za Bartošku dorazili Polívka, Kaiser, Donutil i kolegové z filmového festivalu Horoskop na týden od 19. května 2025: Berany čeká změna, Střelce výhra

prima-zoom

Jen jeden pták umí létat pozpátku Likvidace ruského transportéru ze 1700 metrů. Video ukazuje práci elitního odstřelovače Fotky unikátního nálezu: 2300 let staré meče se svastikami patřily keltským válečníkům

prima-fresh

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

prima-cool

Velké srovnání pravých a herních Trosek Jason Momoa jako legendární vojevůdce. Trailer jeho drsné novinky nešetří namakanými borci Miliarda jistá. První trailer Zootropolisu 2 rozpoutává velkou zvířecí párty

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Tři roky streamování bez pauzy. EmilyCC zveřejňuje každou vteřinu svého života Nečekané riziko na palubě letadla. Co většina pasažérů stále ignoruje?

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Vytvořte si okouzlující anglickou zahradu: Zapomeňte na dokonalost, prim má přirozený půvab Nejteplejší léto všech dob? Meteorologové varují před velkými vedry Nevšední liliochvostec má rád slunce a sucho. Květinové zahradě dodá šmrnc!

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.