Kokosové mléko má příjemnou nasládlou chuť, kterou využijete nejen při přípravě thajských curry pokrmů a polévek, ale hodí se i do různých dezertů a klidně si ho můžete přidat i do kávy.
Naučte se neplýtvat! Poradíme, jak naložit s přebytkem kokosového mléka
Kokosové mléko se v našich končinách začalo objevovat celkem nedávno s tím, jak se zvyšovalo naše povědomí o exotických kuchyních. Tahle blahodárná tekutina je totiž základem mnoha asijských jídel, nejrozšířenější je zřejmě v Thajsku, ale i v Malajsii. Ať už se chystáte připravit curry nebo některou z oblíbených polévek jako je Tom Kha Kai nebo laksa, bez kokosového mléka to nepůjde.
Jeho příjemná chuť je nezbytná také ve skvělém dezertu Mango Sticky Rice, což je lepkavá rýže vařená v oslazeném kokosovém mléku, podávaná se sladkým mangem.
Bez laktózy
Kokosové mléko si oblíbili také lidé s intolerancí laktózy, je zkrátka čistě rostlinné, takže neobsahuje mléčnou bílkovinu. Hodí se nejen do kávy, ale můžete z něj připravit třeba pudink a dá se použít i do pečených moučníků.
V nabídce jsou různé tučnosti, nejrozšířenější je mléko, ale pokud chcete kokosovou alternativu využít třeba k našlehání krému na dort, sáhněte po kokosové smetaně (cream).
Co s načatým kokosem
Běžně se kokosové mléko prodává ve 400g plechovce, což je optimální na přípravu 4 porcí curry nebo polévky. Narazit ale můžete i na balení v tetrapacku, a to různých velikostí od 250 ml až po 1 litr. To největší balení bývá samozřejmě cenově nejvýhodnější, ale pokud se nechystáte dělat curry pro celý dům, dost pravděpodobně vám nějaké mléko zbyde a byla by škoda ho nechat zkazit.
V lednici vám otevřené kokosové mléko vydrží 5–7 dní. Pokud víte, že ho do té doby nespotřebujete, můžete přebytky jednoduše zmrazit a prodloužit tak jeho trvanlivost.
Mléko zamrazte ve formičkách na ledové kostky a ty pak sesypte do zipového sáčku a popište. Nebo si pořiďte malé silikonové mističky s víčkem, do kterých se vejde cca 100 ml. Zmražené kokosové mléko nechte před použitím rozmrazit v lednici, ideálně 8–12 hodin. U mléka, které prošlo procesem mrazení, se může po rozmrazení oddělit tuk a bílkovina, ničeho se nelekejte a jednoduše mléko prožeňte například mixérem na smoothie, složky se opět spojí.
Zdroj: thecoconutmama.com; zdroj foto: iStock