Vejce uvařené tak, že se kolem žloutku objeví šedozelený kroužek, neznačí zrovna povedenou snídani. Vajíčko zkrátka ve vařící vodě pobylo příliš dlouho a vejce na hniličku už z toho určitě nebude. Máme pro vás postup, který zaručí vždy dokonale uvařená vejce.
Jak uvařit dokonalý žloutek? Klíčové jsou tři jednoduché kroky
Vařit vejce může být mnohem větší věda, než se na první pohled zdá. Stačí si však osvojit jednoduchý postup a vždy docílíte přesně takového žloutku, který si přejete. Dokonalý žloutek je měkký a krémový. Pak jen záleží na vaší preferenci, zda si pochutnáte spíše na žloutku tekutějším či tvrdším.
Aby vejce nepraskla
Než samotná vejce začnete vařit, vyndejte je z lednice, aby nabyly pokojovou teplotu. Tak předejdete tomu, aby vejce ve vroucí vodě praskla. A pokud si chcete být jisti, že opravdu neprasknou, přidejte do hrnce s vodou lžíci octa.
Každá minuta se počítá
Nejdůležitějším krokem celé přípravy dokonalého žloutku je přivést vodu k varu dříve, než do ní vejce vložíte. Poté do vroucí vody vejce opatrně ponořte a vařte pár minut, podle vaší preference.
Obrázek jasně ukazuje, kolik minut je potřeba vejce vařit, abyste dosáhli dokonalého žloutku:
Pošírované vejce po třech minutách, vejce natvrdo za deset minut Zdroj: istock.com
Je potřeba ledová voda
Po dosažení přesného časového úseku vejce vyndejte a ponořte do studené vody, Pokud máte k dispozici led, přidejte ho do vody, vejce tak zchladíte okamžitě. Pak už jen stačí oloupat. Začněte u špičky, kde bývá vzduchová bublina. Vejce se tak bude celé lépe loupat.
Zdroj: deliciousmeetshealthy.com; Foto: iStock.com