Vejce uvařené tak, že se kolem žloutku objeví šedozelený kroužek, neznačí zrovna povedenou snídani. Vajíčko zkrátka ve vařící vodě pobylo příliš dlouho a vejce na hniličku už z toho určitě nebude. Máme pro vás postup, který zaručí vždy dokonale uvařená vejce.
Jak uvařit dokonalý žloutek? Klíčové jsou tři jednoduché kroky
Každá minuta se při vaření vajec počítá Zdroj: istock.com
Vařit vejce může být mnohem větší věda, než se na první pohled zdá. Stačí si však osvojit jednoduchý postup a vždy docílíte přesně takového žloutku, který si přejete. Dokonalý žloutek je měkký a krémový. Pak jen záleží na vaší preferenci, zda si pochutnáte spíše na žloutku tekutějším či tvrdším.
Aby vejce nepraskla
Než samotná vejce začnete vařit, vyndejte je z lednice, aby nabyly pokojovou teplotu. Tak předejdete tomu, aby vejce ve vroucí vodě praskla. A pokud si chcete být jisti, že opravdu neprasknou, přidejte do hrnce s vodou lžíci octa.
Každá minuta se počítá
Nejdůležitějším krokem celé přípravy dokonalého žloutku je přivést vodu k varu dříve, než do ní vejce vložíte. Poté do vroucí vody vejce opatrně ponořte a vařte pár minut, podle vaší preference.
Obrázek jasně ukazuje, kolik minut je potřeba vejce vařit, abyste dosáhli dokonalého žloutku:
Pošírované vejce po třech minutách, vejce natvrdo za deset minut Zdroj: istock.com
Je potřeba ledová voda
Po dosažení přesného časového úseku vejce vyndejte a ponořte do studené vody, Pokud máte k dispozici led, přidejte ho do vody, vejce tak zchladíte okamžitě. Pak už jen stačí oloupat. Začněte u špičky, kde bývá vzduchová bublina. Vejce se tak bude celé lépe loupat.
Zdroj: deliciousmeetshealthy.com; Foto: iStock.com