Jak uvařit dokonalý žloutek? Klíčové jsou tři jednoduché kroky

Vejce uvařené tak, že se kolem žloutku objeví šedozelený kroužek, neznačí zrovna povedenou snídani. Vajíčko zkrátka ve vařící vodě pobylo příliš dlouho a vejce na hniličku už z toho určitě nebude. Máme pro vás postup, který zaručí vždy dokonale uvařená vejce.

Vařit vejce může být mnohem větší věda, než se na první pohled zdá. Stačí si však osvojit jednoduchý postup a vždy docílíte přesně takového žloutku, který si přejete. Dokonalý žloutek je měkký a krémový. Pak jen záleží na vaší preferenci, zda si pochutnáte spíše na žloutku tekutějším či tvrdším.

Aby vejce nepraskla

Než samotná vejce začnete vařit, vyndejte je z lednice, aby nabyly pokojovou teplotu. Tak předejdete tomu, aby vejce ve vroucí vodě praskla. A pokud si chcete být jisti, že opravdu neprasknou, přidejte do hrnce s vodou lžíci octa.

Každá minuta se počítá

Nejdůležitějším krokem celé přípravy dokonalého žloutku je přivést vodu k varu dříve, než do ní vejce vložíte. Poté do vroucí vody vejce opatrně ponořte a vařte pár minut, podle vaší preference.

Obrázek jasně ukazuje, kolik minut je potřeba vejce vařit, abyste dosáhli dokonalého žloutku:

Je potřeba ledová voda

Po dosažení přesného časového úseku vejce vyndejte a ponořte do studené vody, Pokud máte k dispozici led, přidejte ho do vody, vejce tak zchladíte okamžitě. Pak už jen stačí oloupat. Začněte u špičky, kde bývá vzduchová bublina. Vejce se tak bude celé lépe loupat.

Zdroj: deliciousmeetshealthy.com; Foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty