Jan Štěpán

Gurmet Pavel Maurer vyzývá Čechy: "Nejezte blbě!"

Zapomeňte na polívky z pytlíku, křehčené maso a jiné blafy! Strava zásadně ovlivňuje naše zdraví, náladu, kondici a duševní pohodu. Staňte se gastronauty! Právě začal předprodej na Grand Restaurant Festival, kde můžete ochutnat skvělé pokrmy v nejlepších restauracích za zvýhodněné festivalové ceny!

Víme to všichni – dobře se najíst je základ. Ale co to vlastně znamená? To už řeší málokdo. „Proč jíme spatně? Protože o tom nepřemýšlíme, nepřipadá nám to důležité. Naše strava však zásadně ovlivňuje naše zdraví, náladu, kondici a duševní pohodu. Rozhodli jsme se shrnout tyto myšlenky do několika vět. Tato filosofie zastřešuje a ovlivňuje všechny naše projekty,“ vysvětluje milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer. Podobných festivalů jako je Grand Restaurant Festival, na který právě začal předprodej, je u nás potřeba jako sůl. Zapojena je celá ČR, 35 měst a 102 restaurací, ve kterých ochutnáte 306 jídel! A jejich kvalita a chuť? Nezapomenutelná!

„Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země a to za symbolické ceny. Chceme prezentovat nejenom kvalitní restaurace, ale takéfarmy a tradiční suroviny ve vybraných regionech. Hostům GRF by nemělo být jedno, co si dávají do pusy,“ vysvětluje zakladatel ankety Grand RestaurantPavel Maurer. Autor celostátní ankety o nejlepších a nejzajímavějších restauracích má na vizitkách napsáno „Milovník dobrého jídla“ a každý rok pořádá i sesterský Prague Food Festival.

Předprodej na Grand Restaurant festival začal!

Grand Restaurant Festival probíhá přímo v interiérech vybraných podniků vysoce hodnocených v celostátní anketě Maurerův výběr Grand Restaurant 2013. Předprodej na Grand Restaurant festival právě začal! Máte tak možnost ochutnat luxusní delikatesy v nejlepších restauracích za zvýhodněné festivalové ceny. Letos se festival rozšířil do více než 100 restaurací v celé České republicea má delší dobu konání: od 15. 1. do 28. 2. 2013.

Během Grand Restaurant Festivalu ochutnáte ledasco. FOTO: Grand Restaurant Festival

Farmářské recepty v luxusních restauracích

Není divu, že se letošní IV. ročník Grand Restaurant Festivalu ponese v duchu lokálních surovin a bio potravin. Právě na tomto festivalu máte možnost na vlastní chuťové pohárky vyzkoušet, že na prvotřídních surovinách opravdu něco je. Nejlepší restaurace po celé České republice vám budou servírovat vybrané pochoutky, k jejichž přípravě budou využívat suroviny a potraviny z blízkých farem.

Ovšem nemějte strach, že by Vám v luxusních českých restauracích servírovali jenom „brambory s tvarohem“. Ochutnat budete moci takové speciality jako třeba filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, kanadského humra na mainský způsob nebo úplně klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem. Podívejte se na seznam festivalových pokrmů a udělejte si rezervaci už teď.

Mňam balíčky, Mňam vlaky, Mňam busy. Vzneste se do gastronomického nebe!

Novinkou letošního festivalu jsou tzv. Mňam balíčky, které v sobě snoubí jedinečný gastronomický zážitek v podobě degustace o několika chodech, pobyt v luxusním hotelu a další služby jako wellness nebo různé zajímavé prohlídky. Takže pokud chcete svým blízkým nebo sobě udělat opravdu velkou radost, pak je Mňam balíček pro dva dokonalou volbou. Kdo by nechtěl strávit noc v Grandhotelu Pupp nebo v Alcronu a ještě si pochutnat na vybraných pochoutkách?

Jak si na Grand Restaurant Festival rezervovat místo?

K tomu, abyste se mohli zúčastnit GRAND RESTAURANT FESTIVALU, musíte mít zakoupenu festivalovou ochutnávku ve vámi vybrané restauraci. K tomu navíc si můžete přiobjednat např. Mňam Bus, Mňam Vlak či Mňam Balíček na příslušný den a čas.

Předprodej začal 1.12. 2012 na webu www.grandrestaurantfestival.cz.Ochutnávky jsou v rozmezí od 200,- Kč do 600,- Kč. Zakoupit můžete i dárkové poukazy pro Vaše blízké.

Degustace zažijete i v Mňam vlaku. FOTO: Grand Restaurant Festival

Pro velký zájem z předchozích ročníků se také letos pořadatelé rozhodli uspořádat několik gastronomických výprav speciálním Mňam Busem a Mňam vlakem. Autobusy pojedou po Praze do 3 TOP restaurací, poprvé vyjede Bio Mňam Bus s Hankou Zemanovou. „Účastníkům zájezdu“ umožní nerušeně degustovat nejchutnější pokrmy a popíjet nejkvalitnější nápoje za festivalové ceny. Za gastro zážitky se můžete vydat také Mňam vlakem z Prahy do Olomouce (na 2 dny) nebo do Brna (na 1 den) a vychutnat si degustaci ve vlaku, kde servis poskytuje společnost JLV pod vedením slavných šéfkuchařů Jiřího Krále a Jaroslava Sapíka. Na místě potom návštěva 3 skvělých restaurací a další bohatý program.

Specialita z festivalu: Pstruh s petrželovo-cibulovým pyré, zeleninovými soudky a lehkou šafránovou omáčkou

Recept šéfkuchaře Jana Štěrby z restaurace Piano Nobile hotelu Chateau Mcely získal 5. místo v celostátní anketě Maurerův výběr Grand Restaurant 2013.

Ingredience:

  • 4x pstruh
  • Mrkev
  • Celer
  • Cuketa
  • pyré: Cibule, petržel
  • Omáčka: mrkvový fresh, bílé víno, šalotka, zeleninový vývar, tymián, limetka, šafrán

Postup:

Pstruha vyfiletujeme a zbavíme kostí. Petržel a cibuli si nakrájíme na kostičky, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a přidáme malou špetku cukru. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě 50 minut na 180°C. Pak vymixujeme do hladka. Na omáčku orestujeme šalotku s tymiánem, zastříkneme bílým vínem a necháme vyvařit. Poté přidáme mrkvový fresh, zeleninový vývar a šťávu z půlky limetky. Redukujeme na 1/3, pak přidáme malou špetku šafránu a dochutíme solí a pepřem. Mrkev, celer a cuketu vykrájíme do tvaru soudků a v osolené vodě spaříme do poloměkka. Na rozpálené pánvi si upečeme osoleného a opepřeného pstruha, jeden filet položíme na talíř kůží dolů, potřeme cibulovou-petrželovým pyré. Na pánev po pstruhovi krátce orestujeme zeleninové soudky a servírujeme na filet pstruha s pyré, přidáme druhý filet pstruha kůží nahoru a přelijeme šafránovou omáčkou.

Rozmazlete se: Kuchyně z celého světa v Čechách

Ať už se rozhodnete zúčastnit se zimního svátku jídla anebo si prostě doma uvaříte něco dobrého z farmářských potravin, rozmazlujte se. To neznamená přejídání se, ale myslete zkrátka v jídle na sebe – to, čím svoje tělo živíte, se odráží i na tom, jak se potom cítíte.

Grand Restaurant Festival je skvělou příležitostí k návštěvě restaurací, označených michelinskou hvězdou jako Radisson Blu hotel, Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise, k ochutnání pokrmů z celého světa, ale i tradičních českých delikates. Během festivalu bude možné okusit pokrmy z české, francouzské, indické, italské, japonské, řecké, španělské, thajské i vietnamské kuchyně. A ještě mnohem víc…

Inzertní sdělení: Grand Restaurant Festival začíná
Předprodej na gurmánský Grand Restaurant Festival začíná! Rezervujte si svá místa v nejlepších restauracích České republiky!
Jakou restauraci si vybrat?Na Grand Restaurant Festivalu ochutnáte jídla nejlepších českých restaurací, které se umístily v celostátní anketě Maurerův výběr Grand Restaurant 2013. FOTO: František Ortmann a archiv MauMau
FOTO: František Ortmann a archiv MauMau Jaká jídla ochutnáte?Šéfkuchaři TOP restaurací z publikace Maurerův výběr GRAND RESTAURANT 2013 nabídnou návštěvníkům festivalu jídla v kategoriích Farmář & tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky.
Dárek pro gurmányDarujte svým blízkým netradiční vánoční dárek. Vyberte si dárkové poukazy na festivalové degustace anebo darujte kompletní balíček i s pobytem v luxusním hotelu. FOTO: František Ortmann a archiv MauMau

Čtěte dále:

Jídlo je vášeň! Inspirujte se v dalších článcích od Gurmána na cestách!

Nejslavnější koktejly světa: Silvestr ve velkém stylu začíná!

ŠÉFkuchaři učí: Přihlaste se na lekce vaření k těm nejlepším

Autor: Viola Kratochvílová a Grand Restaurant Festival

Jan Štěpán

Autor článku

Jan Štěpán

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Recepty