Pro řadu z nás je návštěva cukrárny příjemným rituálem. Dnes jsme se proto zaměřili na místa, kde s výběrem dezertu rozhodně nešlápnete vedle! ;)
5 tipů na pražské cukrárny, ve kterých si osladíte život
Cukrárna Myšák
Prvorepubliková tradice cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici vám nesmí uniknout. V nabídce mají klasické české zákusky, dorty i poháry a doplňují je snídaněmi a výběrovou kávou. Interiér navrhla architektka Tereza Froňková a respektovala původní vzhled kavárny z dvacátých let minulého století. Spodní patro zrekonstruovali pod dohledem památkářů, ale ve vrchní části neměli mnoho vodítek – před deseti lety totiž dům spadl a zůstala jen fasáda. Lustry jsou ze stylizovaného skleněného ovoce, hub i zvířat; kochat se proto budete nejen jídlem.
Do cukrárny Františka Myšáka ve Vodičkově ulici chodily po desetiletí pražské rodiny i vážené osobnosti. Jeho sladkosti mlsal Oldřich Nový nebo Ema Destinnová, dort od Myšáka měl na své narozeninové oslavě i prezident Masaryk. Vyhlášené tu byly i zmrzlinové a šlehačkové poháry. Dnes si tu můžete pochutnat na vejcích ve skle, jablečném závinu, větrníku nebo třeba chlebíčku. Nabídka je opravdu široká a pracuje i se sezonností.
Vodičkova 31
IF Café
Počet podniků známé Ivety Fabešové se za několik let slušně rozrostl. Pobočku v Belgické ulici jako první doplnila ta na Tylově náměstí, pak přišla Werichova vila a nejnovější přírůstek najdete v Jungmannově ulici v paláci Rosetta. IF Café bylo založeno s myšlenkou měnit českou cukrařinu, která se ne vždy řadila mezi kvalitní. Základem všech místních dezertů a pokrmů jsou kvalitní a čerstvé suroviny zpracované kvalitní technikou a profesionály v oboru. Vychutnat si můžete tartaletky, věnečky i oblíbený Míša dort.
Belgická 30 / Tylovo náměstí 2 / U Sovových mlýnů 7 / Jungmannova 21
Erhartova cukrárna
Historie této cukrárny sahá do roku 1937, kdy byla otevřena první pobočka na tehdejší Belcrediho třídě. Budova i interiér cukrárny jsou vystavěny ve funkcionalistickém stylu podle projektu architekta Evžena Rosenberga a unikátní je, že po celou dobu existence od roku vzniku tu byla vždycky cukrárna a hlavní interiérové prvky se dochovaly dodnes.
V květnu 2012 se k původní cukrárně přidala nová, na rušné Vinohradské třídě. Najdete ji ve funkcionalistickém domě od architekta Aloise Krofty. Interiér je čistý a drží se funkcionalistického stylu.
V nabídce najdete ledacos; ať už to jsou svatební dorty, dorty na dětské oslavy nebo osvědčené klasiky – bábovky, kokosky, laskonky nebo kremrole.
Milady Horákové 56 / Vinohradská 125
Cukrárna Saint Tropez
Další jasnou volbou je cukrárna Saint Tropez ve Vodičkově ulici. Najdete ji v paláci U Nováků a díky ní ochutnáte kvalitu známou z dob 1. republiky. Na všech zákuscích si dávají záležet a vyrábějí je z kvalitních, originálních a čerstvých surovin bez jakýchkoli náhražek. Obrovské zdobené dorty doplňují jejich menší verze, dále také makronky, ale nechybí ani věnečky, větrníky nebo punčový dort. A pokud budete mít cestu do Francie, můžete se zastavit v jejich cukrárně Musso ve městě Fréjus.
Vodičkova 30
Cukrář Skála
Cukrárna Lukáše Skály má za sebou několik prvních měsíců provozu a pozitivní reakce se jenom hrnou. Nabízejí tu kvalitní zákusky podle tradičních receptur, ale nebojí se ani experimentovat. Všechno si připravují od základních surovin, moderně, ale zároveň se hodně inspirují klasickými recepty, na které nedají dopustit. Lukáš Skála se totiž vyučil u svého otce a znalosti přenesl dál. Vybrat si můžete z klasických i zmrzlinových dortů, pralinek, pečiva k snídani, sladkých sendvičů na odpoledne a řady dalších dobrot. Nabídka je rozdělena do několika sekcí; ve výběru klasické české cukrařiny nechybí kremrole nebo indián, ale také třeba moderní pojetí známé laskonky. V dalších vitrínách najdete celosvětově známé zákusky, pralinky nebo třeba dorty. Je tedy rozhodně z čeho vybírat.
V Celnici 6
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima