Mousse au chocolat
- čokoláda 120 g
- instantní káva 1 lžička
- máslo 30 g
- vejce 2 kusy
Mousse au chocolat
- lískové oříšky 1 hrst
- rum 1 dávka
- ztužovač 1 dávka
Postup přípravy
Do středně velkého hrnce dáme vařit máslo, sůl a 250 ml vody. Snížíme plamen a přidáváme a mícháme mouku, až nám vznikne těsto. Necháme je zchladnout a ručním šlehačem do něj zašleháváme vajíčka. Rozehřejeme si máslo a potřeme jím plech. Těsto dáme do cukrářského sáčku a tvoříme jím na plech kolečka a na druhý plech labutí krky (tvar otazníku). Do trouby vložíme hrnec s horkou vodou a dáme péct oba plechy na 190 stupňů. Krky vyndáváme po 20 minutách, kolečka po 45–50 minutách. Po vyndání postříkáme vodou. Mezitím připravíme krém. Do vychladlého vanilkového pudinku všleháme změklé máslo a rum. Nanášíme na spodní část rozříznutého upečeného kolečka. Horní část rozřízneme na půl a posadíme do krému našikmo. Do přední části zapíchneme krk. Potřeme bud cukrovou polevou z moučkového cukru, mléka, másla a rumu nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Dáme ztuhnout do ledničky.
Mousse au chocolat
postup:Čokoládu rozpustíme s máslem, kávou a kapkou rumu ve vodní lázni. Necháme zchladnout. Poté metličkou zamícháme žloutky, aroma, našlehané bílky s cukrem a pár lžic z našlehané šlehačky. Zbytek šlehačky smícháme s půlkou balení ztužovače. Do sklenice dáme čokoládovou pěnu, ozdobíme šlehačkou a posypeme oříšky, fantazii se meze nekladou. Dáme ztuhnout do ledničky na několik hodin, nejlépe přes noc.