Head
Postup přípravy
1. Klasickým způsobem si udělám kvásek do mléka, které naleju do mouky. Přidám žloutek, špetku soli, cukr a rozpuštěné sádlo. Zpracuju těsto, které nechám hodinu vykynout.
2. Mezitím si připravím tvaroh, který rozmíchám s cukrem, vajíčkem a citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou.
3. Dál si nachystám makovou náplň a to tak, že si svařím mléko,přidám do něho cukr a pomletý mák.
4. Nakonec udělám drobenku: smíchám stejné množství mouky a cukru a kus másla.
5. Vykynuté těsto rozdělím napůl a první půlku znovu rozpůlíme. Na vymaštěnou pečicí formu rozprostřu těsto, přidám tvaroh, zakryju druhou půlkou těsta. Navrch namažu povidla a posypu drobenkou.
6. Pak si vyválím další část těsta, dám makovou náplň, smotám a dám na plech vyložený pečicím papírem. Poslední část těsta opět vyválím, potřu mlékem, posypu kakaem a cukrem zamotám a taky dám na plech. Oba závinky potřu sádlem, nechám chvilku nakynout a upeču.