Suroviny
- jablko 2 kus
- hrubá mouka 1 dávka
- sůl 1 dávka
Postup přípravy
Do pekáče nasypeme nakrájenou cibuli, na ni položíme osolené maso a kolem rozložíme rozpůlená jablka ve slupce (nebo oloupaná)
Přidáme nové koření, bobkový list, pepř
Podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme při 250 stupních asi půl hodiny
Pak troubu snížíme na 180 stupňů a pečeme další tři hodiny
V závěru asi na půl hodiny opět troubu zvýšíme na 250 stupňů
Během celého procesu pečení podléváme studenou vodou
Po upečení se maso vyjme z pekáče, obereme od kosti, kůže a jablka se odloží stranou
Vezmeme hrnek, napustíme do poloviny vodou, přidáme 3 lžíce hladké mouky a pro barvu přidáme trochu červené sladké papriky
Vše rozšleháme ručním mixérem
Takto připravenou hmotu vlijeme do vroucího výpeku
Dosolíme dle chuti
Pak vložíme do pekáče obrané maso a necháme 10 minut zapéct
Podáváme s bramborovými šiškami
Uvaříme si brambory ve slupce
Necháme je vychladnout, oloupeme, nastrouháme
Osolíme, dle chuti přidáme dva hrnky hrubé mouky, dva hrnky dětské krupice a dvě vejce
Vše se prohněte v míse, až vznikne těsto
Z tohoto těsta pak uválíme menší šišky a asi deset minut je vaříme v osolené vodě
Na salát si koupíme hotový zelný salát s mrkví nebo s paprikou v sladkokyselém nálevu a nastrouháme do něj dvě jablka bez slupky
Promícháme, dochutíme a servírujeme v miskách