Head
- kachní prsa 5 ks
- rozmarýn
- pepř
- koňak ( - volitelné )
Zelné pyré
- hřebíček 4 ks
- cukr 80 g
- kmín
- mletá skořice
- vinný ocet
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Kachní prsa: Kůži kachních prsou nařežeme, opepříme, proklademe čerstvým nasekaným rozmarýnem a pokapeme koňakem. Zabalíme do pečicího papíru natěsno, aby tam nebyl vzduch, každé zvlášť. Poté dáme péct do trouby na 130 stupňů na zhruba 45 minut. Po pečení rozbalíme a na rozpálené pánví opečeme kůží dolu dokřupava. Servírujeme nařezané na tenké plátky a osolíme až na talíři hrubozrnnou solí.
Zelné pyré: Červené zelí nasekáme. Na kachním sádle nebo másle zpěníme cibuli s hřebíčkem, kmínem a badyánem a přidáme zelí. Pocukrujeme, opepříme, osolíme a chvílí restujeme za stálého míchání. Poté zalijeme vodou a dusíme doměkka přibližně 20 minut. Až je hotovo, vyndáme hřebíčky a badyán a rozmixujeme na kaši. Dochutíme vinným octem, cukrem a solí podle potřeby.
Bramborové šišky: Brambory den předem uvaříme ve slupce. Oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Pak tvoříme šišky a vaříme ve slané vodě aspoň pět minut. Před podáváním šišky ještě opečeme na sádle.