Hlavní chod
Postup
- směs na houskové knedlíky 1 hrnek
- mouka 1 hrnek
Hlavní chod
- houba ze zahrádky
- červené víno 0.5 l
Postup
- zeleninová sůl
Hlavní chod
Postup přípravy
Na olivovém oleji osmažíme dočervena nakrájenou cibuli a přidáme na kostky nakrájené maso. Dále přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a stejně pokrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme červeným vínem dle chuti. Na závěr okořeníme novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Podusíme asi 40 minut. Přidáme tymián, sušené brusinky a papriku. Ihned zastříkneme vodou, aby paprika nezhořkla. Plecko nakrájíme na kostky a dáme dusit na cibuli. Přidáme protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, majoránku, lžičku kmínu a nastrouhanou kůru ze čtvrtiny citronu. Když je maso měkké, vyndáme je a šťávu zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky. Zasmažíme a zalijeme vývarem. Povaříme, přecedíme a přidáme maso. Do hotového guláše přidáme ještě nadrobno nakrájenou a orestovanou slaninu.
Houskové knedlíky
Ingredience: 5 starších celozrnných housek2 vejcepetrželová a celerová naťosmažená cibulka1 hrnek směsi na houskové knedlíky1 hrnek polohrubé mouky1 hrnek mlékahrst ovesných vločekzeleninová sůl
postup:
Housky nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji. Necháme vychladnout. Do mísy s osmaženou houskou přidáme osmahnutou cibulku, hrnek směsi na knedlíky, hrnek polohrubé mouky, hrnek mléka, zeleninovou sůl, hrst ovesných vloček, vejce a nasekanou celerovou a petrželovou nať. Vše smícháme, utvoříme těsto a vytvarujeme kuličky velikosti cibule. Vaříme ve slané vodě asi 20 minut.
Hlavní chod
Jelení guláš s lehkými houskovými knedlíky
Ingredience:
- 750 g mladého jeleního plecka
- olivový olej
- 2 velké cibule
- nové koření, bobkový list, celý pepř
- 150 g slaniny
- kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer)
- houba ze zahrádky
- 0,5 l červeného vína
- tymián
- sušené brusinky