Komerční sdělení

Jak si vybrat chladničku do auta? Rozhoduje velikosti i typ napájení

Existuje celá řada způsobů, jak uchovat potraviny a nápoje v chladu na výletě, v přírodě nebo třeba na chatě i v nejparnějším letním počasí. Jednotlivá chladicí zařízení se však liší objemem, výkonem i cenou. Jak se v bohaté nabídce produktů vyznat? V tom může pomoct následující přehled.

Není chladnička jako chladnička

Podle způsobu, jakým chladicí zařízení uchovávají nebo vytvářejí chlad, se dělí na:

  • Pasivní tašky a boxy
  • Termoelektrické chladničky
  • Kompresní chladničky
  • Absorpční chladničky

Pasivní tašky a boxy

Nejdostupnější variantu představují pasivní tašky a boxy. Ty nejlevnější seženete už za pár desítek korun. Jejich možnosti jsou ale značně omezené. Díky chladicí tašce dovezete nákup ze supermarketu čerstvý i v parném létě, stejně jako svačinu na koupaliště. Pasivní boxy ale neumí funkčně mrazit ani chladit o více než pár stupňů po dobu maximálně několika hodin. Fungují totiž především na principu izolace obsahu od okolního prostředí. Vložené věci tedy pomáhají udržet teplotu v závislosti na jejich vstupní teplotě, a to bez napájení.

Termoelektrické chladničky

Oproti tomu termoelektrické chladničky jsou po zapojení do elektřiny schopny udržovat konstantní teplotu po mnoho hodin. Stálá teplota v nich zůstává po omezenou dobu i skončení přísunu energie. Trvá však určitou dobu, než je takové zařízení připraveno k použití. Je tedy nutné zapojit ho do proudu i o několik hodin dříve, než dojde na plnění. Jedná se o ekonomickou variantu, která dobře kombinuje poměr ceny a výkonu pro běžné spotřebitele. V průměru se ceny pohybují mezi 2000 a 4000 Kč.

Kompresní chladničky

U kompresních chladniček je třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady, které většinou začínají u 10 000 Kč. Tato nevýhoda je ale vyvážena větším objemem i výkonem – chladnička si poradí s tropickými teplotami, a i po odpojení z proudu vydrží chladit celý den. Nevýhodou je ale vyšší hmotnost a s tím spojené omezení přesunu. Samotné zařízení váží minimálně 10, 12, ale klidně také 16 nebo 20 kg.

Absorpční chladničky

Absorpční chladicí zařízení se od předchozích liší především typem energie, který lze použít pro jeho napájení. Fungují totiž na bázi pohlcování tepla, proto je možné je nabíjet nejen elektřinou, ale také plynem.

Na velikosti záleží

Chcete uchovat čerstvou svačinu do školy, menší nákup, nebo občerstvení pro několik přátel na celý večer? Přizpůsobte své rozhodnutí zavazadlovému prostoru auta i tomu, kolik věcí se do zařízení má vejít. Orientačně pomůže objem zařízení, který se uvádí v popisu zboží. Neznamená to ovšem, že autolednice o objemu 20 l automaticky pojme 10 dvoulitrových minerálek nebo 40 plechovek piva. Záleží totiž na členitosti vnitřního prostoru i tvaru chlazených věcí.

Drobnou výhodou u větších chladniček jsou pak zabudovaná kolečka, díky nimž je kamkoliv snadno přesunete.

Bez šťávy to (skoro) nepůjde

Rozhodujícím faktorem při výběru autolednice může být i způsob napájení. Kromě pasivních tašek a boxů potřebují všechna zařízení přívod energie. Některým stačí 12 V, jiné 24 V a další umožňují zapojit ido normální zásuvky s 220 V. Kvalitnější zařízení nabízejí navíc také systém ABS, pojistku, která vypne přívod energie do chladničky, aby ochránila autobaterii před vybitím.

Kapitolou sama pro sebe jsou pak absorpční chladničky, které lze napojit na přívod plynu. To uvítají především milovníci kempování, kteří s sebou vozí propanbutanové lahve.

Na závěr se ujistěte, že máte dostatečně dlouhý kabel. Není nic horšího, než umístit chladničku do zavazadlového prostoru a těsně před odjezdem zjistit, že kabel k přívodu energie zdaleka nedosáhne.

TIP: Pořiďte si potahy do auta a zajistěte si tak hygienickou čistotu vašeho vozu.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty