Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Houbové superstar a tipy, jak houbařit v Evropě

Houbové superstar aneb které houby jsou nejchutnější a jak houbařit v Evropě

Houbové superstar aneb které houby jsou nejchutnější a jak houbařit v Evropě Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Houbové superstar aneb které houby jsou nejchutnější a jak houbařit v Evropě Zdroj: Thinkstock

Každý ví, že houbaření je českým národním „sportem“. Plný košík hub je u nás znamením jakéhosi štěstí a hojnosti a ve způsobech zpracování se naši houbaři také nenechají zahanbit. Které houby jsou ty nejoblíbenější a nejchutnější?

Hřiby

Bezkonkurenčně nejpopulárnější houby v našich lesích. Košík plný pravých hřibů často způsobí závistivé pohledy méně úspěšných houbařů.

Využití: velmi univerzální houba, kterou je možno sušit, nakládat, používat do omáček a podobně.

Záměna: s jedovatými druhy hub je záměna pravého hřibu smrkového nepravděpodobná. Možná je pouze s nejedlým a hořkým hřibem žlučovým.

Bedla vysoká

Využití: velmi vhodná k obalování a smažení, připravuje se také pečená na kmíně. Mladé plodnice se používají k plnění. Ke kuchyňskému zpracování se hodí klobouky, třeně jsou tuhé. Při úspěšném sběru je možno díky velikosti hub rychle zaplnit houbařský košík. Pokud nasbíráte bedel víc, než zvládnete hned zpracovat, můžete je usušit a poté rozdrtit na prášek, který lze využít jako houbové koření.

Záměna: je možná s jedovatou bedlou ostrošupinnou nebo chřapáčovou.

Liška obecná

Využití: chuťově výborná houba hodící se do smetanových omáček i k nakládání do octa. Její delikátní chuť skvěle ladí třeba s rybami nebo telecím masem. Díky zlepšujícímu se ovzduší se tato u nás dříve hojná houba vrací do našich lesů.

Záměna: díky typické žluté barvě je záměna téměř nemožná.

Muchomůrka růžovka

Lidově se jí říká masák.

Využití: hodí se především ke smažení jako řízek v trojobalu. Mladé plodnice se často plní nebo používají, stejně jako hlíva ústřičná při vaření houbové „dršťkové“ polévky. Nehodí se k sušení.

Záměna: bohužel si ji můžete splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovitou! Je třeba dodržovat základní rozlišovací znaky. Například při naříznutí klobouku růžovky jeho „maso“ začíná růžovět, oproti tomu u muchomůrky tygrovité zůstává bílé.

Pýchavka obrovská

Někdy zvaná také Vatovec obrovský dorůstá často velkých rozměrů. Jedlá je pouze bílá dužina mladších plodnic. Roste nejen v lesích, ale i na polích a loukách.

Využití: smaží se jako vepřové řízky a chutí je údajně i předčí.

Záměna: pro typický tvar, barvu i velikost je tato jedlá houba těžko zaměnitelná.

Kotrč kadeřavý

Naše atypická houba keříčkovitého vzhledu připomínající hlávku květáku. Je chuťově skutečně vynikajicí a i po uvaření si zachovává pevnou, lehce křupavou strukturu.

Využití: výborně se hodí k přípravě houbového guláše a v chladu ho lze uchovat i několik dní. Přímo dokonalý je kotrč ve "falešné" dršťkové polévce.

Záměna: velkou výhodou této houby je její lehká zapamatovatelnost, díky kadeřavému tvaru ji prakticky nelze zaměnit.

Jak na houby v zahraničí?

Český houbař musí svoji národní vášeň v některých státech Evropy celkem zásadně krotit.

Německo: u našich sousedů je povolen sběr pouze pro vlastní potřebu a to v množství pouze dvou kilogramů na osobu a den. Dále se nesmí houbařit v chráněných oblastech a na soukromých pozemcích.

Rakousko: kvůli zvěři se nesmí do lesa chodit před sedmou hodinou ranní a i zde platí limit dvou kilogramů na osobu a den.

Polsko: bez omezení, polští houbaři jsou přinejmenším stejně náruživí jako ti čeští.

Slovensko: také bez omezení.

Itálie: sběr hub je zde možný pouze se speciálním povolením na základě úspěšně složené zkoušky. Samozřejmý je úplný zákaz sběru v alpských oblastech.

Francie: liší se podle oblastí, někde je nutnost povolení, ve většině případů lze sbírat do pěti kilogramů. Při překročení příslušného limitu hrozí citelná pokuta.

Finsko, Švédsko, Norsko: bez omezení (jedinou překážkou pro české houbaře je často velká vzdálenost těchto houbařských rájů). Četné výpravy českých rybářů, kteří se do těchto zemí vypravují za rybářskými zážitky, často potvrzují velmi hojný výskyt jedlých hub, které místní obyvatelé nechávají téměř bez povšimnutí.

Ať už budete houbařit u nás, nebo dle příslušných pravidel jinde v Evropě, mějte na paměti, že stále platí čtyři houbařské zásady:

1) Sbíráme jen čerstvé houby a hlavně takové, které bezpečně známe.

2) Pro transport používáme vždy prodyšné obaly.

3) Nasbíranou úrodu doma co nejdříve zpracujeme.

4) V lese se chováme ohleduplně ke zvířatům, rostlinám i ostatním houbařům.

Autor: Alžběta Krchová

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky houby

Návrhy pro vás

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky


Přečtěte si také

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Novinky

Samosběr jahod 2023 naplno startuje! Nasbírejte si voňavé jahody za lepší cenu

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Těstoviny

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Reportér z místa katastrofy: Ukrajinci si pomáhají sami, velké organizace se k Chersonu bojí Blažek? Červená linie. Gregorová vysvětlila, proč Pirátům s ministrem za ODS došla trpělivost ON-LINE: Byli to naši, chtěli je jen vyděsit. Kyjev tvrdí, že má přiznání Rusů o přehradě

prima-zeny

Jan Hrušínský se rozhádal s bratrem kvůli dědictví. Vše napravila až vážná operace Jako z Pobřežní hlídky. Sandra Nováková oslnila fanoušky postavou v červených plavkách 4 znamení zvěrokruhu, která se nechtějí vázat. Ve vztahu s nimi se obrňte trpělivostí

prima-zoom

Kdo chce mít lidské supervojáky? Největší jedovatý had Afriky zabije člověka už dvěma kapkami jedu. Podívejte se, jak loví Zlatá horečka nutila lidi obětovat i svůj život. Podívejte se na nebezpečnou trasu dobrodruhů

prima-fresh

Těstoviny s hráškovo-sýrovou omáčkou podle Pasta Queen 4 triky, jak z tvrdého avokáda vykouzlit dokonale zralé ovoce během jednoho dne Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

prima-cool

Nový trailer 3. série Zaklínače Za smrt mého syna nemůžou videohry. Matka zesnulé hvězdy esportu Twistena sepsala obsáhlé vyjádření V pátek ve 20.15 vyráží do akce G. I. Joe

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Brány pekla se otevřely. Legendární Diablo se vrací, čtvrtý díl je herní událostí roku Playboy Secret Lounge supported by CLAVIN

lajk

Radostný okamžik Davida Pastrňáka! Partnerka mu porodila dceru, kvůli ní se omluvil z MS Datel si našel dalšího soupeře do Clash of the Stars! Zadluženému youtuberovi se nelíbí rivalovy dluhy Finský asistent hlavního trenéra končí na české střídačce! Jaká je budoucnost Kariho Jalonena?

prima-living

Alice Bendová prodává apartmán na Tenerife. Byt v ráji vyjde levněji než v Praze Nadcházející víkend otevře brány nejkrásnějších zahrad: Můžete navštívit parky i soukromé zahrady Které houby už rostou a kam na ně vyrazit. Z lesa si můžeme přinést první hřiby, kozáky i holubinky

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.