Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Losos
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Losos
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Poctivá česneková pomazánka se sýrem

Poctivá česneková pomazánka se sýrem

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci

Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Aperol Spritz
Aperol Spritz
Poctivá zelňačka s klobásou
Poctivá zelňačka s klobásou
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vlašský ořech, jeden ze symbolů Vánoc

Vlašský ořech, jeden ze symbolů Vánoc

Vlašský ořech, jeden ze symbolů Vánoc Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Vlašský ořech, jeden ze symbolů Vánoc

Vlašský ořech, jeden ze symbolů Vánoc Zdroj: Thinkstock

Dovedete si představit Vánoce bez vlašských ořechů? Bez vánočního cukroví, bez zářících skořápkových lodiček nebo ořechové dekorace na vánočním stole či stromečku? Vlašský ořech je však lidem daleko prospěšnější.

Seznam.cz banner

Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, používanou zřejmě již v neolitu. Jádro, které svým vzezřením připomíná mozek, je žluté, zlatavé někdy až hnědé barvy. Strom ořešák královský, původem ze Střední Asie, dorůstá až 20 m výšky. Přívlastek „vlašský“ dostal od italských Vlachů, kteří patřili k jeho úspěšným pěstitelům.

– V Řecku slavily ženy v době sklizně svátek na počest bohyně Artemidy.

– Keltské legendy považují vlašský ořech za symbol moudrosti.

– Číňané používají nevyloupané vlašské ořechy ke zlepšení krevního oběhu tím, že krouží ořechy v dlaních.

Vlašské ořechy jsou velmi hodnotným přírodním doplňkem stravy duševně pracujících, studentů a školáků. Prospěšné tuky obsažené ve vlašském ořechu tvoří 70 % jeho hmotnosti. Konzumace ořechů se doporučuje i při srdečních a cévních chorobách a k udržení nízké hladiny cholesterolu. Ořechový olej je vhodný k léčbě mykóz. Výluh z listů se používá k léčbě dermatologických potíží. Vlašské ořechy ve stravě posilují střeva a působí proti astmatickým potížím.

Brokolice se slaninou, mozzarellou a ořechy
Recepty

Brokolice se slaninou, mozzarellou a ořechy

46

Sběr, uskladnění

Ořechy dozrávají od srpna do září. Zpočátku zelený ochranný obal postupně tmavne, praská a ořechy vypadávají. Po sběru je nutné kožovité obaly odstranit a ořechy nechat na suchém místě proschnout. Při vyšších vrstvách je dobré ořechy několikrát „prohrábnout“, aby došlo k rovnoměrnému prosušení. Ořechy umístěné v chladném a suchém místě vydrží i několik let. Ideální je však spotřebovat je během několika málo měsíců.

Ale pozor! Při loupání ořechů z kožovitých obalů dochází k obarvení rukou agresivní hnědavou barvou. Barva se velmi špatně odstraňuje a rozhodně nepůsobí na našich rukou esteticky. Proto je účelné používat pro tuto činnost ochranné rukavice a předejít tak těmto nepříjemnostem.

Louskání vlašských ořechů

K louskání používáme vždy jen vyzrálé, suché ořechy. Již podle váhy nerozlousknutého ořechu dokážeme často odhadnout kvalitu obsažených jader. Nikdy dále nepoužíváme a ani neuskladňujeme jádra zčernalá, napadená plísní a viditelně „podezřelá“ raději vyřadíme z dalšího kuchyňského zpracování. Světlé tečky na skořápce obvykle značí plíseň. Ořechy, které již podléhají zkáze, jsou hořké.

Těstoviny s omáčkou z vlašských ořechů (Salsa di Noci)
Recepty

Těstoviny s omáčkou z vlašských ořechů (Salsa di Noci)

17

Při rozlousknutí se vždy snažíme, abychom získali jádra v co největších kusech, ideálně dělená na dvě identické poloviny. Při zbytečném rozdrcení skořápky dochází i k rozdrcení jader, která jsou tak narušena a brzy dochází k jejich chuťové degradaci.

Uskladnění jader

Ideálním uskladněním vyloupaných jader je jejich zamrazení. V důkladně uzavřených nádobách vydrží v mrazničce i několik měsíců. Předejdeme tak možnému žluknutí a vysychání.

Využití v kuchyni

Využíváme nejen celá jádra (ta spíše pro ozdobu), ale hlavně jádra mletá.

Typickým příkladem je vánoční cukroví, ořechové dortové korpusy, náplně, krémy a jiné. Používají se také do nádivek, omáček i jako součást obilných müsli.

Na co si dát pozor!

Při mletí vlašských ořechů používejte odpovídající mlýnek a zbytečně nepřekračujte délku mletí. Při příliš „aktivním“ mletí může dojít k nadměrnému vytlačení ořechového oleje z pevných částí jader.

Používejte vlašské ořechy jako blahodárný doplněk stravy, jako chutné obohacení jídelníčku i jako součást staročeských vánočních zvyků!

Alžběta Krchová

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ořechy Vánoce využití Řecko sběr Artemis tipy Střední Asie vlašský ořech ořechy vlašský ořech

Návrhy pro vás

Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu Předkrmy a chuťovky

Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu

Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem Předkrmy a chuťovky

Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech Polévky

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby Předkrmy a chuťovky

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky Nápoje

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu Maso

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu Sladké

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře Maso

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu

Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu

PR článek
Zimní načerpání energie v bílém objetí Žitného ostrova

Zimní načerpání energie v bílém objetí Žitného ostrova

Předkrmy a chuťovky
Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem

Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem

Polévky
Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nápoje
Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Maso
Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Sladké
Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Čokoládová bábovka se skořicovou náplní – voňavý dezert pro milovníky čokolády i tvarohu

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží Ovoce

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu Sladké

Vánoční kynutá hvězda – sváteční moučník s náplní z rybízového džemu

Maso
Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Celé pečené kuře na jablkách s bylinkami – šťavnatá drůbeží pečínka pro celou rodinu

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře Maso

Chlebíčky s řízkem, bramborovým salátem a koprem – tip na zužitkování sváteční večeře

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě Omáčky

Krůtí kostky na smetaně à la svíčková – klasická omáčka z kořenové zeleniny s křehkým masem nakládaným ve svěží marinádě

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Tuniský mátový čaj – tradiční nápoj je sladký, aromatický a podává se s oříšky

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem Nápoje

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína Předkrmy a chuťovky

Filo taštičky plněné tuňákovou směsí s olivami a gorgonzolou – chuťovka ke sklence vína

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Polévky
Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Krémová kukuřičná polévka s kari vás zahřeje i v mrazivých dnech

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany Polévky

Skotská rybí polévka s krevetami – krémová delikatesa s chutí moře a kapkou smetany

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Předkrmy a chuťovky
Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu

Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu

Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem Předkrmy a chuťovky

Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby Předkrmy a chuťovky

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Předkrmy a chuťovky
Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Nakládané sýry v pikantním oleji s česnekem a kmínem – chuťovka do zásoby

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Ovoce
Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Pečené grepy s mandlemi a medem – netradiční voňavý dezert, který zároveň zahřeje i osvěží

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře Sladké

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Ryby a mořské plody
Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Pikantní salát z kapra – skvělý způsob, jak zužitkovat rybu po svátcích

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy Saláty

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Tucet největších lží Donalda Trumpa podle CNN. Co řekl o válkách, migrantech či vakcínách? Povánoční slevy jsou tu: Obchodníci zlevňují o desítky procent, někteří však zákazníky klamou Rusové hlásí průlom na frontě. Obsadili prý dvě města ve dvou oblastech

prima-zeny

Nejvtipnější momenty detektivní hry: Marcellův pozdrav, bahenní lázeň a komické počítání Baby boom celebrit v roce 2025: Které hvězdy se staly rodiči? Vánoce slavných 2025: Kotek na skok na farmě, Kavalčík se synem a Řehořková ve Vídni

prima-zoom

VIDEO: Pumy loví tučňáky Muž pil 8 energy drinků denně a dostal mrtvici. Dodnes má trvalé následky v prstech Nejstarší kouzelnický trik se točí kolem useknuté hlavy. Úžasný příběh mudrce Džediho přežil tisíce let

prima-fresh

Slaný maxi věnec s fíky a sušenou šunkou – elegantní chuťovka na silvestrovskou hostinu Zimní načerpání energie v bílém objetí Žitného ostrova Sýrové fondue – lahodná švýcarská klasika s pivním nádechem

prima-cool

První trailer návratu Peaky Blinders Nový trailer Avengers 5 s Thorem 5 nejočekávanějších her roku 2026: Co dělá společnost Wolverineovi a GTA 6?

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Svátek sv. Jana Evangelisty je den přípitků: Dnes má víno zázračnou moc Tipy pro zdravá játra: Co jíst a pít i jaké bylinky jim prospívají? Na Štěpána není pána: Tradice a koledy druhého svátku vánočního

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.