reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Vídeňský salát
Autor: iStock Vídeňský salát

Vídeňský bramborový salát: lehký soused bez majonézy

Samozřejmě, že ten VÁŠ rodinný salát je nejlepší na světě! Ať už do něj přidáváte jablko, salám nebo přísaháte na řapíkatý celer. Nikdo vám nebude vymlouvat, že se to dělá jinak. Bramborový salát je totiž srdeční záležitost a na ten se nesahá.

Zkuste ale jen tak mimochodem pravý vídeňský! Souseda všech vánočních salátů v Čechách a na Moravě.

Jak a kdy vlastně vznikl bramborový salát, se přesně neví. Za původem bramborového salátu zřejmě stojí jistý francouzský kuchař, který ho proslavil v Rusku. Připravoval ho zde pro vybranou moskevskou smetánku. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Salát tehdy sice ještě neobsahoval kořenovou zeleninu, ovšem velká porce majonézy v něm nechyběla.

Ve “vídeňáku” majonéza naopak zcela chybí. Přesto ji tam, a to nám musíte věřit, postrádat nebudete!

Potřebujete:

(veškeré množství se odvíjí od počtu strávníků a jejich chuti)

Vídeňský salát  Foto:

• salátové brambory

• červená cibule

• estragonový ocet

• slunečnicový olej

• silný hovězí vývar

• natvrdo uvařená vejce

• čerstvý mletý pepř

• mořská sůl

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce.

2. Nechte je jen trochu vychladnout a oloupejte.

3. Ještě hodně teplé brambory nakrájejte ne na kostičky, ale na na KOLEČKA.

4. Přendejte do vyhřáté mísy a okamžitě přidejte cibuli pokrájenou na jemná kolečka. Převládat by však měla chuť brambor, ne cibule.

5. Brambory s cibulí zalijte dle chuti octem a olejem.

6. Nyní přidejte horký bujón!

7. Nezapomeňte, že brambory musí být stále hodně teplé, aby se do nich všechny tekutiny pořádně vsákly.

8. Přidejte čerstvě namletý pepř a také nakrájená, natvrdo vařená vejce (ta nemusí být).

9. Vše dobře promíchejte, případně dolaďte chutě.

PRIMA TIPY: Stejně jako u našeho vánočního salátu i v Rakousku existují různé variace na tento salát. Můžete do něj přidat najemno nakrájenou jarní cibulku nebo kyselé okurky, svěží chuť dodají ředkvičky, fajnšmekři zase přidávají dokřupava vyškvařenou slaninu. Používají se také bylinky, do salátu se hodí například pažitka nebo kopr.

K vídeňskému salátu se nemusí jíst pouze vídeňský řízek. Zkuste k němu servírovat vařené hovězí, rybu nebo i slanečka. Bude to vynikající!

Autor: Kamila Ulčová

Související témata: škola vaření , bramborový salát , vídeňský salát

reklama

Přečtěte si také