Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Vídeňský bramborový salát: lehký soused bez majonézy

Vídeňský salát

Vídeňský salát Zdroj: iStock

  • Zavřít

Vídeňský salát Zdroj: iStock

Samozřejmě, že ten VÁŠ rodinný salát je nejlepší na světě! Ať už do něj přidáváte jablko, salám nebo přísaháte na řapíkatý celer. Nikdo vám nebude vymlouvat, že se to dělá jinak. Bramborový salát je totiž srdeční záležitost a na ten se nesahá.

Zkuste ale jen tak mimochodem pravý vídeňský! Souseda všech vánočních salátů v Čechách a na Moravě.

Jak a kdy vlastně vznikl bramborový salát, se přesně neví. Za původem bramborového salátu zřejmě stojí jistý francouzský kuchař, který ho proslavil v Rusku. Připravoval ho zde pro vybranou moskevskou smetánku. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Salát tehdy sice ještě neobsahoval kořenovou zeleninu, ovšem velká porce majonézy v něm nechyběla.

Ve “vídeňáku” majonéza naopak zcela chybí. Přesto ji tam, a to nám musíte věřit, postrádat nebudete!

Potřebujete:

(veškeré množství se odvíjí od počtu strávníků a jejich chuti)

• salátové brambory

• červená cibule

• estragonový ocet

• slunečnicový olej

• silný hovězí vývar

• natvrdo uvařená vejce

• čerstvý mletý pepř

• mořská sůl

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce.

2. Nechte je jen trochu vychladnout a oloupejte.

3. Ještě hodně teplé brambory nakrájejte ne na kostičky, ale na na KOLEČKA.

4. Přendejte do vyhřáté mísy a okamžitě přidejte cibuli pokrájenou na jemná kolečka. Převládat by však měla chuť brambor, ne cibule.

5. Brambory s cibulí zalijte dle chuti octem a olejem.

6. Nyní přidejte horký bujón!

7. Nezapomeňte, že brambory musí být stále hodně teplé, aby se do nich všechny tekutiny pořádně vsákly.

8. Přidejte čerstvě namletý pepř a také nakrájená, natvrdo vařená vejce (ta nemusí být).

9. Vše dobře promíchejte, případně dolaďte chutě.

PRIMA TIPY: Stejně jako u našeho vánočního salátu i v Rakousku existují různé variace na tento salát. Můžete do něj přidat najemno nakrájenou jarní cibulku nebo kyselé okurky, svěží chuť dodají ředkvičky, fajnšmekři zase přidávají dokřupava vyškvařenou slaninu. Používají se také bylinky, do salátu se hodí například pažitka nebo kopr.

K vídeňskému salátu se nemusí jíst pouze vídeňský řízek. Zkuste k němu servírovat vařené hovězí, rybu nebo i slanečka. Bude to vynikající!

Autor: Kamila Ulčová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky škola vaření bramborový salát vídeňský salát

Návrhy pro vás

Slané koláče

Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Sladké

Banánový jáhelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

Golubce: plněné zelné listy s mletým masem v rajčatové omáčce

Předkrmy a chuťovky

Korejské bezvaječné pažitkové palačinky s krevetkami


Přečtěte si také

Slané koláče

Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Díky tomuto nádobí ušetříte tisíce korun. Zdědí ho i vaše vnoučata

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Sladké

Banánový jáhelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Vyzkoušejte jednoduchý způsob, jak lze uchovat čerstvý medvědí česnek až dva roky

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Těstoviny

Těstoviny s uzeným masem, medvědím česnekem a brynzou

Sladké

Banánový jáhelník s tvarohem a malinami podle Mamachef

Recepty

Čokoládová bábovka s cheesecake náplní

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Řízky obalené naruby zapečené s cibulí

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Česká kuchyně

Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce

Recepty

Milánské špagety s mletým masem: Rychlá večeře za pár kaček

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Polévky

Slepičí vývar s knedlíčky z drůbežích jater, vlasovými nudlemi a šafránovou zeleninou

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Recepty

Valašská bílá kyselica z kysaného zelí s klobásou a slaninou

Předkrmy a chuťovky

Korejské bezvaječné pažitkové palačinky s krevetkami

Recepty

Báč – pečený bramborák se slaninou

Recepty

Palivec – pikantní pomazánka se sýrem a podlitá pivem

Polévky

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Vegetariánské

Bez masa: Sladkokyselý panýr se zeleninou podle Zdeňka Pohlreicha

Recepty

Palivec – pikantní pomazánka se sýrem a podlitá pivem

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Recepty

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky – recept na českou klasiku, jak ji máme rádi

Recepty

Báč – pečený bramborák se slaninou

Přílohy

Bramborové lokše podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Vybíráme pro vás

Láska klepe na dveře

Komedie / Romantický

Dobré zprávy

Komedie

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Kriminálka Montpellier

Kriminální
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Divoký anděl

Romantický / Telenovela

Lásce navzdory

Komedie / Romantický
Zobrazit více

cnn

Do Česka dorazila nová mutace koronaviru orthrus. Jaké jsou její nejčastější příznaky? Mění se prezident, ne režim. Pavel by měl ubrat a projevit pokoru, říká Klaus Z prezidentské kuchyně: Pavel sní všechno, Zeman ctil ovar. Masaryka jídlo obtěžovalo

zoom

Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit? VIDEO: Chřestýš chtěl ulovit kukačku, jenže se krutě přepočítal! Žraloci sežrali stovky námořníků z amerického křižníku Indianapolis

zeny

Černá vdova sáhla na Agátu. Čvančarová vlepila Hanychové morální facku Nevěra podle hvězd. Blíženci podvádějí ze zvědavosti, Ryby se nechávají svést Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí Proč listy stromů na podzim změní barvu? Jak teplé tóny žluté, oranžové a červené vznikají Rozchodníkovec je král podzimní zahrady a nakrmí motýly, když už je potravy málo

cool

GALERIE: 16 známých věcí, které konečně dostaly správné a pravdivé jméno 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Ženy na něm mohou oči nechat. Jak to má žhavý herec Can Yaman s partnerkami? Filip Blažek přežil svoji smrt. Natáčení slavné scény seriálu ho ale zklamalo Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Veteráni v Česku, crossover ve Švédsku a bazarovky za fajn ceny. Přijíždí premiérový Autosalon Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.