Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Poradíme vám, jak si doma připravit špičkovou kávu s minimální útratou

Domácí příprava kávy
Domácí příprava kávy Autor: Doubleshot
Vystačíte se při každodenním popíjení kávy s instantní směsí nebo turkem? Nebo jste náročnější, takže jste investovali tisíce korun do přístroje na espresso a výsledky stále neodpovídají očekávání? Pak máme článek přímo pro vás!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Měli byste vědět, že doma si můžete připravit během chvilky kávu násobně lepší než v 99 % českých kaváren, navíc za doslova pár korun. Stačí znát tzv. alternativní metody přípravy kávy, které jsou v Česku čím dál oblíbenější. Na špičkovou domácí kávu vám stačí jen 3 věci.

Káva

Tou nejdůležitější ingrediencí kávového rituálu je surovina sama. Zní to sice banálně, ale až překvapivě často se na to zapomíná a chuť kávy se pak dohání přílišným pražením, drahými stroji nebo nakonec mlékem a cukrem.

Domácí příprava kávy - French Press Foto: Thinkstock

Domácí příprava kávy French Press. Foto: Thinkstock

Káva je jedinečná surovina, jejíž pestrost a komplexnost je srovnatelná s vínem. Jejímu výběru byste proto měli věnovat alespoň tolik úsilí jako výběru vína. Nespokojte se se standardizovanými směsmi nabízenými v supermarketech. I zde platí, že ne vše kvalitní musí být nutně cenově nedostupné. Káva na světové úrovni tak nemusí být překvapivě o moc dražší než obyčejné směsi, které jsou běžně k dostání. Stačí jen vědět, kde nakoupit.

Pour Over - překapávač Foto: DoubleshotMlýnek

Je to možná tvrdé, ale zapomeňte na to, že kupovaná mletá káva může být dobrá. Káva vydrží po namletí čerstvá v řádech hodin, na vzduchu oxiduje a tím rychle mění svou chuť a aroma. Zkuste si porovnat dopředu pomletou kávu z obchodu s kávou čerstvou a hned vám bude jasné, jaký je v nich rozdíl.

Ideální jsou pro domácí přípravu kávy ruční mlýnky, které mají nastavitelnou hrubost mletí. Mlít kávu do zásoby znamená zcela zbytečně ji znehodnocovat a především připravit se o požitek z vůně a chuti opravdu čerstvé kávy.

Metoda přípravy

Posledním krokem k vynikající kávě je samotný způsob přípravy a s ním související vybavení. Pro domácí přípravu jsou ideální alternativní metody přípravy kávy (míněno jako alternativa k espressu), jako jsou například Aeropress, Pour Over (překapávač) nebo nejznámější French Press. Máte-li výběrovou kávu, která je namletá na správnou hrubost, pak už ji stačí pouze vámi zvolenou metodou připravit, nechat mírně vychladnout a vychutnat.

Autor: Anna Slánská

Názvosloví kávy

Názvosloví kávy aneb Konec piccola v Čechách

Tak trochu jiná ledová káva

Hit letošního léta: Tak trochu jiná ledová káva

Související témata: káva , domácí příprava kávy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama