Suroviny
Postup přípravy
Připravte si:
4 velké žampiony portobello, každý by měl mít asi 200 g, 2 stroužky česneku, nakrájené na proužky, 30 g sýru parmezánového typu, nakrájeného na tenké hranolky, lístky ze snítky čerstvého rozmarýnu, 40 g piniových oříšků, 140 ml a 40 ml balzamikového octa, špetku hrubé soli, špetku čerstvě namletého černého pepře, 420 ml extra panenského olivového oleje, 12 čerstvých lístků bazalky, na kousky natrhaných
Pusťte se do toho:
1. Odřízněte nohy hub a špičkou ostrého nože udělejte otvory do spodních stran klobouků. Do některých vložte proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky.
2. Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šlehejte, dokud se sůl nerozpustí. Dále přidejte olej, bazalku a znovu šlehejte. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položte klobouky dolů. Zbylou marinádu nalijte na houby lžící. Pekáč zakryjte mikrotenovou fólií a uložte ho na 30 minut až 3 hodiny do lednice.
3. Připravte gril na přímé grilování. Rošt okartáčujte a naolejujte. Vyndejte houby z marinády. Pokud je bazalka v ní povadlá, marinádu přelijte přes cedník. Zašlehejte do ní zbylých 40 ml octa. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočte a lžící pokapejte trochou marinády. Grilujte dál 4-6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké. Každé 2 minuty je posuňte o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka. Pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírněte žár, anebo je posuňte na chladnější část grilu.
4. Hotové houby přendejte na nízkou mísu a hned podávejte.