Suroviny
- sůl 1 špetka
- olivový olej 1 dávka
- tymián 3 snítky
- pstruh 1 kus
- petržel 3 snítky
Postup přípravy
Speciální výbava:
„Mašlovačka“ ze svázaných snítek tymiánu
Připravte si:
1 pstruha, dobře očištěného a omytého, snítky petrželky a tymiánu, špetku soli, trochu olivového oleje
Pusťte se do toho:
1. Očistěte a pod proudem studené vody omyjte rybu. Nechte ji odkapat a poté ji osušte papírovou utěrkou.
2. Útroby pstruha naplňte snítkami petrželky a tymiánu. A ještě rybu osolte.
3. Připravte gril na přímé grilování a roztopte jej na vysokou teplotu. Rošt okartáčujte a naolejujte.
4. Pstruha položte na rozpálený rošt a z každé strany 7-10 minut grilujte. Během opékání maso otáčejte a potírejte pomocí svázané větvičky tymiánu, kterou namáčejte v oleji.
5. Hotovou rybu dejte na servírovací mísu a teplou podávejte.
2. varianta:
Vyfiletovaný pstruh převázaný pórkem
Pstruhovi uřízneme hlavu a po obou stranách ho vyfiletujeme. Řežeme od chybějící hlavy podél páteře, ale nedořízneme až do konce, aby ocasem oba filety zůstaly spojené. Vyjmeme páteř a mezi oba filety vložíme bylinky (viz původní recept). Filety převážeme spařenou zelenou částí pórku a grilujeme (opět viz zmíněný recept).