Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody
Klára Michalová
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem – dokonalá letní chuťovka

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia

  • Zavřít
Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem

Dokřupava smažené kalamáry s voňavým koprovým dipem Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia

Moje hodnocení
9x

Připravte si dokonalou letní delikatesu, která vás přenese na středomořské pobřeží. Kalamáry obalené v křupavé krustě, doplněné osvěžujícím koprovým dipem, vás nadchnou jednoduchostí i chutí.

4 porce
45 minut
středomořská
Seznam.cz banner

Česneková pasta

  • česnek 100 g
  • sůl 1/2 lžíce
  • citronová šťáva 70 ml
  • olej 200 ml

Kalamáry

  • kalamáry (očištěné a nakrájené) 500 g
  • kefír 150 ml
  • česneková pasta 1 lžička
  • bylinky 1 lžíce
  • hladká mouka 150 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • olej na smažení 1 litr

Dokončení

  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • citronová kůra
  • hladkolistá petržel 1 lžíce
  • kopr 1 lžíce
  • chilli vločky

Dip

  • zakysaná smetana 200 g
  • kopr (nasekaný) 1 lžíce
  • citronová šťáva (dle chuti)
  • česneková pasta 1 lžička
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

7
Grilované kalamáry Šéf na grilu

Grilované kalamáry

26
Kalamáry s pomerančovým máslem a chilli z restaurace Bruxx Recepty

Kalamáry s pomerančovým máslem a chilli z restaurace Bruxx

19
Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou Recepty

Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

26
Bramborový salát s fenyklem a kalamáry Recepty

Bramborový salát s fenyklem a kalamáry

18
Restované kalamáry s česnekem a chilli Recepty

Restované kalamáry s česnekem a chilli

27

Postup přípravy

  1. Připravte si česnekovou pastu: smíchejte česnek, sůl a jednu lžíci oleje a vše rozmixujte najemno. Při stálém šlehání postupně přilévejte citronovou šťávu a zbytek oleje, až získáte hladkou emulzi.
  2. Osušte kalamáry papírovou utěrkou a naložte je do kefíru promíchaného s trochou česnekové pasty a nasekanými bylinkami. Nechte je odležet, aby krásně změkly. Poté je obalte v mouce smíchané se solí a pepřem.
  3. Rozpalte olej na teplotu 200 °C a smažte kalamáry dozlatova, přibližně 2–3 minuty. Mezitím v misce smíchejte další suroviny (například trochu citronové kůry či sušené bylinky) a touto směsí posypte hotové kalamáry.
  4. V jiné misce smíchejte zakysanou smetanu s nasekaným koprem, citronovou šťávou, lžící česnekové pasty, solí a pepřem. Servírujte kalamáry společně s tímto osvěžujícím koprovým dipem.

Tady je jednoduchý a osvědčený postup, jak správně očistit a připravit kalamáry, pokud je kupujete čerstvé a vcelku:

  • Očistěte tělo: Uchopte tělo kalamáry v jedné ruce a chapadla v druhé. Jemným tahem oddělte chapadla od těla — vnitřnosti se vytáhnou spolu s nimi. Z těla kalamáry vyjměte průhlednou chrupavčitou „kost“ (vypadá jako plastový proužek).
  • Zbavte se kůže: Opláchněte tělo pod studenou vodou. Stáhněte fialovou slupku – jde to dobře buď prsty, nebo pomocí nože. Očistěte vnitřek, odstraňte případné zbytky vnitřností.
  • Připravte chapadla: Odřízněte chapadla těsně pod očima. Opatrně vymačkejte tvrdý zobáček uprostřed chapadel a vyhoďte ho. Chapadla důkladně opláchněte.
  • Nakrájejte na kroužky: Tělo kalamáry položte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm silné kroužky.
  • Důkladně osušte: Před dalším zpracováním (např. smažením) osušte kroužky papírovou utěrkou, aby se dobře obalovaly a smažily dokřupava.
PRIMA TIP: Pokud kupujete kalamáry mražené, často už bývají předčištěné — stačí rozmrazit, opláchnout a nakrájet.

Vyzkoušejte také kalamáry plněné krevetami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kalamáry plněné krevetami v rajčatové omáčce podle Zdeňka Pohlreicha

Klára Michalová

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky česnek bylinky plody moře mořské plody mouka citronová kůra zakysaná smetana dip kefír kalamáry smažené

Návrhy pro vás

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů Sladké

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku


Přečtěte si také

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Mexické tacos košíčky s čedarem podle Pavla

Prostřeno: Mexické tacos košíčky s čedarem podle Pavla

Prostřeno!
Prostřeno: Brokolicový krém s křupavými krutony

Prostřeno: Brokolicový krém s křupavými krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Pomerančové kuře ve zlatavém kabátku s rýží a salátkem

Prostřeno: Pomerančové kuře ve zlatavém kabátku s rýží a salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Italské tiramisu ve sklence

Prostřeno: Italské tiramisu ve sklence

Sladké
Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Soutěžící
Pavel Karásek vaří od dvanácti let

Pavel Karásek vaří od dvanácti let

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Sladké
Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení Sladké

Řezy z bebe sušenek, pudinku a tvarohu – snadný moučník bez pečení

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí Maso

Hovězí srdce na slanině – tradiční skromné jídlo s poctivou chutí

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Maso
Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží Maso

Vepřová plec s hořčičnou omáčkou, zelenými fazolkami a rýží

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Předkrmy a chuťovky
Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu Předkrmy a chuťovky

Škvarkové placičky s kysaným zelím – tradiční česká pochoutka k pivu i vínu

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano Maso

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Těstoviny
Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí Recepty

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Sladké
Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Evropa se potácí mezi válkou a mírem. Otřesy na politické scéně hrají Putinovi do karet PŘEHLEDNĚ: Babišova vláda jméno po jménu. Kdo může usednout na kterém ministerstvu? Jako džihádisté. Policie zadržela v Belgii trojici mužů, kteří měli plánovat útoky na politiky

prima-zeny

Timková o kontroverzní seznamce: Účastníci jsou nazí, ale odhalí i těžké životní příběhy Anna Polívková o mamince Evelyně Steimarové: Pořád je ohromně vtipná a bystrá První, co uvidí z nové lásky, je přirození. Mirka z Valašska hledá parťáka bez přetvářky

prima-zoom

Úžasný poklad v ceně 25 milionů Proč jsou ježci žijící ve městech světlejší? Vědci spojují výskyt ježčích blonďáků s auty Česko by Ukrajině mohlo předat tanky srovnatelné s ruskými T-90M

prima-fresh

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Čokoládové twisty – snadný moučník z listového těsta, čokoládové pomazánky a ořechů Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

prima-cool

Recenze: Tron: Ares První fotky nového Brumbála přímo „v akci“. Fanoušci Harryho Pottera jsou z něj nadšení I s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo. Honza z nahé seznamky vysvětlil svůj přístup k nahotě

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Co můžeme udělat pro svou stárnoucí kočku, aby byla fit? Toužíte po zámku ve Francii? Tento je levnější než garsonka v Londýně. Domov s atmosférou starých časů. Jak kombinovat moderní a retro prvky?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.