Ořechový salám
- fruktóza 150 g
Vanilkové rohlíčky
- fruktóza 200 g
Ořechový salám
- mandle 600 g
Vanilkové rohlíčky
- mouka 300 g
- glukopur 1 dávka
Marokánky
- kůra z pomeranče 1 lžíce
- lískové oříšky 100 g
Ořechový salám
- skořice 1 špetka
Postup přípravy
Ze všech uvedených surovin kromě Glukopuru vypracujeme těsto, z kousků těsta pak tvarujeme rohlíčky
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a rohlíčky rozprostřené na plech v ní upečeme do zlatova – stačí asi sedm minut, Poté je opatrně obalujeme v Glukopuru
Ořechový salámpostup:Všechny smíchané suroviny zahříváme za stálého míchání v kastrolku, nakonec vmícháme vejce
Vláčnou směs, z níž na fruktózou posypaném vále vypracujeme vláčné těsto, které vytvarujeme do podoby salámu, zabalíme do alobalu a v lednici necháme 4 hodiny ztuhnout
Poté dezert krájíme ostrým nožem na "salámová" kolečka a podáváme
Marokánkypostup:Sušené švestky a meruňky nakrájíte na čtvrtky, oloupané mandle nakrájíte na půlcentimetrové kousky
V kastrolku pomalu zahříváte šlehačku, přidáte do ní rozinky, švestky, meruňky a kousky mandlí, med, lžíci pomerančové kůry a nastrouhané ořechy, a vše zahříváte tak dlouho, až je ze smetany hmota hustá jako lepidlo
Máslem vymažete plech, troubu zahřejete na 160 stupňů a ze šlehačkové hmoty sázíte na plech kopečky, které lžící jemně rozmáčknete do tvaru placiček a pečete deset minut
Poté vychladnuté placičky příborovým nožem sundáte z plechu